x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rețea de traficanți de carne de cal, dezmembrată de Europol

Rețea de traficanți de carne de cal, dezmembrată de Europol

16 Iul 2017   •   18:10
Rețea de traficanți de carne de cal, dezmembrată de Europol

O reţea care făcea un trafic extins cu carne de cal în Europa a fost dezmembrată în cadrul unei anchete desfăşurate în Spania, cu ramificaţii în opt ţări europene, între care Belgia, unde "creierul" reţelei a fost arestat, a anunţat duminică Europol, informează AFP şi Reuters. 

În cadrul acestei anchete, "66 de persoane au fost arestate şi cercetate pentru delicte precum rele tratamente aplicate animalelor, falsificare de documente, delicte împotriva sănătăţii publice, spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie criminală (...)", a menţionat Europol într-un comunicat de presă. 

Ancheta a demarat în Spania în 2016, după detectarea de către garda civilă (poliţia) a unor activităţi suspecte având legătură cu piaţa de carne de cal. În aprilie 2017, forţele de ordine au declanşat operaţiuni împotriva unei reţele de trafic cu carne de cal nepotrivită consumului uman. 

Potrivit cotidianului El Pais, citat de AFP, operaţiunea viza îndeosebi un intermediar olandez, Jan Fasen, cercetat de justiţia franceză în scandalul cărnii de cal care a şocat consumatorii din Europa în 2013, când teste efectuate în Irlanda au relevat că în unele produse etichetate drept carne de vită se găsea de fapt carne de cal în proporţie de 100%. 

Duminică, Europol a făcut referire la "un om de afaceri olandez", reţinut în staţiunea balneară Calpe, din Alicante. Europol mai informează că acest om de afaceri era în legătură directă cu creierul operaţiunii, tot un cetăţean olandez, care trăia în Belgia. 

Într-o primă etapă, 25 de persoane au fost arestate în Spania, dar, potrivit Europol, ancheta a depăşit frontierele spaniole. În cele din urmă, au avut loc operaţiuni coordonate în Belgia, Franţa, Portugalia, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie. Au fost blocate conturi bancare şi au fost confiscate bunuri imobiliare, printre care şi cinci maşini de lux. AGERPRES

×