x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoluţie în Ucraina: Un fost mecanic de locomotivă a ajuns comandantul oraşului Liov

Revoluţie în Ucraina: Un fost mecanic de locomotivă a ajuns comandantul oraşului Liov

28 Ian 2014   •   15:37
Revoluţie în Ucraina: Un fost mecanic de locomotivă a ajuns comandantul oraşului Liov
Sursa foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Înconjurat de baricade din pneuri și saci cu zăpadă, sediul administrației locale din Liov a fost ocupat de manifestanți și transformat în cartier general al "comandantului Sokolov". Andrei Sokolov. Iată cum îl descriu jurnaliștii de la Courrier International.

În ciuda funcției în care s-a autoproclamat și a aspectului de bază militară căpătat de clădirea în care s-a instalat, Andrei Sokolov nu pare un revoluționar. Îmbrăcat în blugi și pulover, el este un fost mecanic de locomotivă în vârstă de 47 de ani, lider de sindicat și,de acum, liderul de facto al manifestanților din Liov. Un om care riscă acum 15 ani de închisoare, așa că merge la totul sau nimic.

"Nu se mai poate da înapoi. E ori pușcăria, ori victoria", spune Sokolov, care vrea să facă din orașul său un model pentru toate regiunile ucrainene care s-au răsculat împotriva președintelui Victor Ianukovici. Liov este controlat în mare măsură de opoziție, care a înființat un Parlament Popular și un Comitet Executiv, titulatură care amintește de Revoluția rusă de la 1917 - observă Courrier International.

În prima sa zi de lucru, Comitetul a lansat un apel la ajutor comunității internaționale, a aprobat înființarea unei poliții municipale autoadministrate și alungarea din oraș a forțelor oficiale de intervenție.

"Comandantul Sokolov" spune că se bucură de înțelegerea reprezentanților locali ai Ministerului de Interne, care permit milițiilor protestatarilor să mențină ordinea în oraș.

În jumătate din regiunile Ucrainei, guvernatorii numiți de președinte au pierdut controlul. Cel din Liov și-a semnat demisia, joia trecută, când manifestanții i-au ocupat sediul, dat a revenit ulterior, spunând că a demisionat sub presiune. El susține acum că își exercită atribuțiile "prin telefon", dintr-un loc secret.

×
Subiecte în articol: proteste ucraina liov andrei sokolov