x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum a murit Richard al III-lea. Rezultatele autopsiei

Cum a murit Richard al III-lea. Rezultatele autopsiei

17 Sep 2014   •   16:08
Cum a murit Richard al III-lea. Rezultatele autopsiei

Cauza morţii regelui englez Richard al III-lea a fost dezvăluită de experţi la doi ani după ce scheletul monarhului făcut celebru în toată lumea de dramaturgul William Shakespeare a fost găsit îngropat într-o parcare din oraşul Leicester.

Experţii Universităţii din Leicester au utilizat tehnici de ultimă oră pentru studierea rămăşiţelor, printre care tomografia computerizată a întregului schelet, precum mi micro-tomografii ale oaselor.

Din surse istorice se ştie că Richard al III-lea a murit la 22 august 1485, în timpul unei bătălii.

Rezultatele analizelor arată că Richard al III-lea a suferit 11 răni în bătălia de dinaintea morţii. Analizele arată şi faptul că, cel mai probabil, regele îşi pierduse coiful de luptă.

Nouă dintre răni au fost găsite la nivelul craniului, alte două la nivelul pelvisului.

Sarah Hainsworth, profesor cu o specializare în tehnologia materialelor la Universitatea din Leicester, spune că Richard trebuie să fi purtat armură, dar nu şi coif, atunci când a fost ucis.

"Rănile lui Richard indică un atac susţinut sau un atac al mai multor persoane care aveau arme din perioada medievală târzie. Rănile la cap indică faptul că nu purta coif, iar absenţa rănilor la mâini şi braţe, tipice atunci când o persoană se apără, indică faptul că avea armură pe corp", spune aceasta.

Guy Rutty, implicat în studiul scheletului, a remarcat în special două răni care ar fi cauzat moartea regelui.

"Rănile care cel mai probabil i-au cauzat moartea sunt una cu aspect de tăietură la nivelul feţei, probabil de la o sabie sau halebardă şi alta cu aspect de înjunghiere, produsă de o armă ascuţită. Rănile lui Richard confirmă mărturiile vremii, care spun că acesta şi-a pierdut calul după ce animalul se împotmolise într-o mlaştină şi a fost ucis în timp ce fugea pe jos de duşmani", spune Rutty.

Scheletul lui Richard al III-lea, dezgropat într-o parcare acum doi ani, va fi îngropat din nou la Catedeala din Leicester, în martie 2015. 

×
Subiecte în articol: richard al iii-lea