x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rodrigo Duterte cere un „guvern revoluționar” care să-i „aresteze pe toți”

Rodrigo Duterte cere un „guvern revoluționar” care să-i „aresteze pe toți”

14 Oct 2017   •   13:09
Rodrigo Duterte cere un „guvern revoluționar” care să-i „aresteze pe toți”

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a evocat vineri posibila punere în funcţiune a unui "guvern revoluţionar" în faţa campaniilor de "destabilizare" desfăşurate de cei care se opun politicii sale de extremă fermitate împotriva criminalităţii, informează sâmbătă AFP. 

"Dacă eforturile voastre de destabilizare persistă în haosul care domneşte în prezent, nu voi ezita să declar un guvern revoluţionar până la sfârşitul mandatului meu", a afirmat vineri seara controversatul preşedinte filipinez, în cadrul unui discurs la televiziunea publică. 

"Aş putea atunci să vă arestez pe toţi şi vom putea apoi să ne ducem războiul împotriva celor roşii", a spus el cu referire la gherila comunistă care-şi activează de o jumătate de secol în sudul arhipelagului. 

Rodrigo Duterte a evocat precedentul preşedintei Corazon Aquino, care i-a destituit pe deputaţi, a abolit Congresul şi a stabilit un guvern revoluţionat după ce a condus revolta ce a dus la înlăturarea de la putere a lui Ferdinand Marcos, în 1986. 

Adversarii politici ai actualului preşedinte, care a evocat adesea impunerea unei legi marţiale, atenţionează că acesta ar putea fi tentat să exercite o putere din ce în ce mai dictatorială. 

Rodrigo Duterte, 72 de ani, desfăşoară după alegerea sa în funcţia de preşedinte al Filipine, în 2016, o vastă campanie de eradicare a criminalităţii legate de droguri, campanie soldată deja cu mai multe mii de morţi "extrajudiciare".

AGERPRES

×