x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/INFO

ROMANI IN LUME/INFO

05 Ian 2005   •   00:00

6 ianuarie 2005
CONCERT. Doua tinere artiste din Romania vor concerta intr-o gala dedicata "sperantelor muzicii clasice", la Berlin. Pianistele Ancuza Aprodu si Cristina Marton vor canta pe data de 7 ianuarie in sala de concerte a Orchestrei Filarmonice din Berlin. Alaturi de cele doua romance vor mai fi tineri din Franta, Italia si Bielorusia. Concertul va incepe la ora 19:30 si va fi urmat de o strangere de fonduri.

BAL DE BINEFACERE. Curatoriul Fundatiei "Pro discipulis" si directiunea institutiilor de invatamant romanesc din Gyula, Ungaria, organizeaza un bal de binefacere in sprijinul Fundatiei "Pentru elevii nostri". Balul traditional de la Centrul Cultural Romanesc din Gyula va avea loc la 15 ianuarie 2005, cu incepere de la ora 19:00. Biletele se pot procura de la secretariatul scolii pana la 13 ianuarie. Pretul unui bilet de intrare este de 2.500 de forinti.

ARESTARE. Doi romani au fost retinuti zilele trecute de Politia italiana sub acuzatia de omor deosebit de grav. Ei sunt banuiti de a-l fi omorat pe Luigi Roncallo, italian in varsta de 73 de ani. Vasile Romila si Bogdan Parnea, doi vasluieni in varsta de 27 de ani si-au marturisit crima si au declarat ca l-au ucis pe Luigi Roncallo, deoarece le era frica sa nu-i denunte Politiei italiene ca imigranti fara acte. Ei au spus ca au refuzat sa aiba legaturi sexuale cu italianul.

SCANDAL. Biserica romaneasca construita in satul Malanita, comuna Negotin, este amenintata de autoritatile sarbe. Bojan Aleksandroviæ, diaconul bisericii romanesti, pune intentia autoritatilor sarbe de a darama lacasul de cult pe seama presiunilor Bisericii Ortodoxe Sarbe. "Am cerut Consiliului National al Romanilor din Serbia si Muntenegru sa se implice in aceasta problema, trebuie sa fim ajutati cumva", a declarat diaconul Aleksandroviæ. O alta rezolvare a problemei, in viziunea slujitorului Bisericii Ortodoxe Romane, ar fi ca romanii din Serbia sa ia atitudine, "dar lor le este frica sa spuna ca sunt romani sau vlahi, ar fi considerati oameni de rangul doi", a mai declarat Bojan Aleksandroviæ.

Grupaj relizat de Costin Anghel

×
Subiecte în articol: diaspora