x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul Friedrich, criticat de colegii de guvernare: românii nu sunt o povară pentru sistemul german de asigurări sociale

Ministrul Friedrich, criticat de colegii de guvernare: românii nu sunt o povară pentru sistemul german de asigurări sociale

10 Mar 2013   •   12:28
Ministrul Friedrich, criticat de colegii de guvernare: românii nu sunt o povară pentru sistemul german de asigurări sociale

Poziţia dură adoptată de ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich (CSU), faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se loveşte de critici chiar în rândurile formaţiunii sale, după cum arată preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german, Gunther Krichbaum (CDU), informează agerpres.ro. Acesta a declarat pentru Der Spiegel că Germania nu ar trebui să descurajeze venirea unor lucrători calificaţi pe piaţa forţei de muncă a ţării.

Der Spiegel consemnează totodată că, deşi ministrul de interne vrea să împiedice intrarea României şi Bulgariei în Schengen, cu argumentul potrivit căruia autorităţile trebuie să blocheze "năvălirea" acestor cetăţeni asupra ajutoarelor sociale disponibile în Germania, puţini dintre aceştia figurează drept şomeri în sistemul german de asigurări sociale, iar rata generală a şomerilor români şi bulgari este mai mică decât media străinilor stabiliţi în Germania. În plus, Krichbaum susţine că aderarea la Schengen trebuie decisă independent de discuţiile actuale asupra venirii etnicilor romi în Germania.

Pe de altă parte, tot din rândurile actualei guvernări de dreapta din Germania - o coaliţie între conservatori /CDU-CSU/ şi liberali /FDP/ - adjuncta grupului parlamentar al liberalilor, Gisela Piltz, subliniază faptul că libera circulaţie a persoanelor este o idee de bază a UE, de care se bucură inclusiv angajaţii germani.

Nu se poate ca "de pe tot cuprinsul Europei, oamenii să vină după motto-ul potrivit căruia în Germania se oferă cele mai mari ajutoare sociale", citează Der Spiegel afirmaţiile ministrului Friderich, care anunţa că Germania şi-ar folosi dreptul de veto împotriva aderării României şi Bulgaria la Schengen. Însă datele oficiale ale Biroului german pentru ocuparea forţei de muncă arată, potrivit sursei citate, că majoritatea imigranţilor români şi bulgari nu sunt o povară pentru sistemul german de asigurări sociale.

În 2012, în Germania au venit 176.000 de români şi bulgari, iar din total, 88.000 s-au întors în ţările de origine. În acelaşi an, aproximativ 100.000 de români şi bulgari aveau de lucru şi figurau drept contribuabili la sistemul german de asigurări sociale. Numărul şomerilor s-a ridicat la 35% - 11.606 de români şi bulgari - însă, după cum arată Herbert Brücker, de la Institutul german de cercetare din cadrul Biroului pentru ocuparea forţei de muncă, "rata şomajului în cadrul acestor colective este mai mică decât media generală a străinilor din Germania". 

×