x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romania este membra de facto a NATO

Romania este membra de facto a NATO

06 Feb 2004   •   00:00

Toate cele 19 state membre ale NATO au ratificat protocolul de aderare a Romaniei la Alianta Nord-Atlantica. Senatul Frantei a devenit ieri ultimul for legislativ care si-a dat acordul in legatura cu primirea tarii noastre in aceasta organizatie.

Romania devine astfel membra "de facto" a NATO, parafarea documentului privind aderarea propriu-zisa fiind prevazuta pentru luna iunie a acestui an, cu prilejul summit-ului de la Istanbul.

"Decizia este o recunoastere a capacitatii Romaniei de a fi un furnizor de securitate la standardele NATO si un membru de incredere al comunitatii democratice euro-atlantice" Adrian Nastase

PAS DECISIV. Premierul Adrian Nastase a apreciat ca "Romania a facut un pas decisiv spre consacrarea noului nostru statut international, ca membru in Alianta Nord-Atlantica". "Suntem in linie dreapta spre implinirea unuia dintre angajamentele majore ale Guvernului privind integrarea euro-atlantica a Romaniei", a spus Nastase.

DREPTURI DEPLINE. In opinia sefului Executivului, ratificarea protocoalelor de aderare semnifica "o recunoastere a capacitatii Romaniei de a fi un furnizor de securitate la standardele NATO si un membru de incredere al comunitatii democratice euro-atlantice". El a afirmat insa ca spera ca Romania, alaturi de celelalte tari invitate, sa devina membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice inainte de summit-ul de la Istanbul, din luna iunie.

×
Subiecte în articol: externe