x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România va colabora cu Germania în NATO

România va colabora cu Germania în NATO

17 Feb 2017   •   19:37
România va colabora cu Germania în NATO
Sursa foto: Mindaugas Kulbis/AP

Statele europene din NATO s-au pus de acord, ieri, asupra achiziționării în comun a unor avioane și submarine și iau în calcul înființarea unui nou centru de comandă pentru trupele de elită, transmite Reuters, precizând că demersul ar fi o încercare a europenilor de a le demonstra americanilor că își iau în serios propria securitate.

Una dintre inițiative include și România, care va colabora cu Germania și Cehia în cadrul unor misiuni de antrenament și în desfășurarea de forțe terestre. Miniștrii Apărării din Franța și Germania au semnat la sediul de la Bruxelles al NATO acorduri ce prevăd cumpărarea de avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în timp ce Germania, Belgia și Norvegia se vor alătura Olandei la achiziționarea unei flote de avioane de realimentare Airbus A330. „Această cooperare multinațională prin intermediul NATO este o cale precisă prin care statele își pot îmbunătăți semnificativ forțele armate, asigurând în același timp produse de cea mai bună calitate pentru sumele plătite de contribuabili”, a spus Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al NATO. Scrisorile de intenție sunt cele mai recente semnale că aliații europeni din cadrul NATO se pregătesc să pună capăt unei lungi perioade în care strategiile lor de apărare au fost în concurență, fapt ce a lăsat Europa dependentă de SUA pentru demersuri simple precum realimentarea în aer a avioanelor de luptă. Noul secretar american al Apărării, Jim Mattis, i-a avertizat recent pe aliații NATO că, dacă nu încep să investească mai mult în propria apărare, sprijinul SUA s-ar putea diminua. Reuters notează că una dintre problemele europenilor este și duplicarea. Armatele statelor din UE dețin 19 tipuri de vehicule de luptă blindate, în timp ce armata SUA are o singură astfel de divizie, iar fondurile irosite ajung la 25 de miliarde de euro pe an, potrivit unor estimări ale Comisiei Europene.

România și Cehia vor furniza câte o brigadă compusă din câteva mii de trupe în cadrul unei divizii mai ample ce va fi sub comandă germană, pentru antrenament.

×