x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din Spania vor avea la dispoziție 18 secții de vot la scrutinul europarlamentar din 25 mai

Românii din Spania vor avea la dispoziție 18 secții de vot la scrutinul europarlamentar din 25 mai

18 Apr 2014   •   18:44
Românii din Spania vor avea la dispoziție 18 secții de vot la scrutinul europarlamentar din 25 mai
Românii din Spania care doresc să voteze listele de candidaturi ale partidelor politice din România la alegerile europarlamentare din 25 mai o pot face la una dintre cele 18 secții de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tot cuprinsul Spaniei, scrie Agerpres.

Cele 18 secții de votare vor fi organizate la sediile Ambasadei din Madrid, Institutului Cultural Român din capitala spaniolă, precum și la cele 7 oficii consulare din restul Spaniei, astfel: câte două secții de vot la Ambasadă, la consulatele generale din Sevilla, Barcelona și Bilbao, la consulatele din Zaragoza, Ciudad Real și Castellon de la Plana și la viceconsulatul de la Almeria, precum și câte o secție de vot la ICR Madrid și la secția consulară de la Madrid.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, numărul acestora fiind de 190. Lista finală a secțiilor de votare a fost elaborată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numărului de alegători înregistrat la scrutinele din 2007 și 2009. Astfel, MAE arată că la alegerile europarlamentare din 2007, în străinătate și-au exercitat dreptul de vot aproximativ 22.000 de cetățeni români, iar la cele 2009 au fost înregistrați la vot aproximativ 14.000 de cetățeni români în condițiile în care în ambele situații au fost organizate tot 190 de secții de votare.

Peste 1.100 de români au votat la 7 iunie 2009 în cele nouă secții de vot organizate în Spania, potrivit datelor centralizate de Ministerul român al Afacerilor Externe. La acel moment, țara iberică s-a situat printre statele unde s-a înregistrat cea mai ridicată prezență la vot a românilor — deși la scrutinul europarlamentar din 2007 la urne s-au prezentat 2.245 de români din Spania.

La scrutinul europarlamentar din 25 mai, românii pot vota fie listele de candidaturi ale partidelor politice spaniole, fie cele ale partidelor politice din România. Din cei 336.586 de cetățeni comunitari care s-au înscris în registrul electoral spaniol, manifestându-și astfel dorința de a vota listele partidelor politice spaniole la scrutinul europarlamentar de la 25 mai, 76.339 sunt români, potrivit datelor Institutului spaniol de Statistică (INE). Românii care s-au înscris în registrul electoral spaniol pentru a vota listele partidelor politice din Spania la alegerile europarlamentare din 25 mai formează al doilea cel mai numeros colectiv de alegători comunitari, după britanici, al căror număr se ridică la 82.552. 

×