x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, fără vize în SUA

Românii, fără vize în SUA

de Sînziana Stancu    |    11 Feb 2008   •   00:00
Românii, fără vize în SUA

PROMISIUNI ● Americanii ne dau cale liberă
După îndelungi negocieri cu Statele Unite, americanii ne-au anunţat că până la sfârşitul acestei luni ne vor întocmi o "foaie de parcurs", pentru a putea călători fără vize în ţara lor.


PROMISIUNI ● Americanii ne dau cale liberă
După îndelungi negocieri cu Statele Unite, americanii ne-au anunţat că până la sfârşitul acestei luni ne vor întocmi o "foaie de parcurs", pentru a putea călători fără vize în ţara lor.


Experţii americani au precizat că vor stabili până la sfârşitul lunii februarie un calendar pentru includerea României în programul de eliminare a vizelor pentru Statele Unite, aşa-numitul "Visa Waiver". Ministrul român de Interne, Cristian David, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că a informat partea americană, respectiv pe asistentul secretarului american pentru Securitate Internă, că România şi-a intensificat eforturile pentru securizarea frontierelor sale, mai ales că de când a aderat la Uniunea Europeană, anul trecut, a devenit o graniţă externă a acesteia. Un grup de specialişti americani este aşteptat săptămâna aceasta la Bucureşti, pentru o primă evaluare a progreselor.


BIOMETRICI. De asemenea, în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, România face demersuri pentru introducerea în cel mai scurt timp a paşapoartelor biometrice. Potrivit noii legislaţii americane în vigoare, paşapoartele eliberate după luna octombrie 2006, de statele deja incluse în programul Visa Waiver sau de cele care vor să adere la program, cum este şi cazul României, trebuie să conţină elementele de identificare biometrică a posesorului. Programul Visa Waiver, cu modificările aprobate recent de Congresul american, care facilitează aplicarea acestuia, este un program de eliminare a vizelor valabil pentru cetăţenii celor 27 de ţări ale UE care călătoresc în America.


ŢINUTE ÎN ŞAH. Până acum, fostele state central şi est-europene membre ale UE, care i-au solicitat Washingtonului includerea lor în acest program, au fost privite cu scepticism de Statele Unite, în ciuda dovezilor de buni aliaţi şi susţinători în demersurile şi acţiunile lor internaţionale sau ai intereselor americane într-unele dintre aceste ţări, cum este şi România. Singura excepţie dintre aceste ţări foste comuniste este Slovenia, ai cărei cetăţeni călătoresc fără vize în SUA. Richard Barthe, un înalt responsabil din Ministerul de Interne american (Departamentul de Stat pentru Securitate Internă), a declarat că primele trei ţări europene din fostul bloc comunist care au toate şansele să intre în programul Visa Waiver până la sfârşitul lui 2008 sunt Cehia, Grecia şi Estonia, "în scurt timp" urmând să vină rândul şi României şi Bulgariei.


×
Subiecte în articol: externe