x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românul care ar putea inspira un episod din "Millenium" a îngrozit Australia

Românul care ar putea inspira un episod din "Millenium" a îngrozit Australia

05 Oct 2012   •   12:40
Românul care ar putea inspira un episod din "Millenium" a îngrozit Australia
Sursa foto: ALEXANDER JOE / AFP

Un român, Nick Stuart, este principalul suspect în cazul dispariţiei omului de afaceri australian Wayne Drewett, care, în momentul dispariţiei sale, în 2003, recruta investitori pentru o afacere cu diamante condusă de român, informează watoday.com.au.

Românul l-ar fi ucis pe Wayne Drewett şi ar fi fugit în România cu banii pe care acesta îi strânsese. Potrivit unui articol mai vechi publicat de Gazeta de Sud, Drewett reuşise să strângă 1 milion de dolari de la peste 30 de investitori din West Australia, Victoria şi Queensland.

Wayne Drewett a dispărut în 2003, în aprilie, iar ultima oară a fost văzut de soţia lui, căreia i-a spus "la revedere", cei doi locuind la un hotel din Scarborough. Soţia omului de afaceri, Joyce, a declarat că a fost convinsă de un grup de investitori în afaceri cu diamante să nu raporteze dispariţia soţului ei. După trei săptămâni de la dispariţia lui Drewett, soţia lui s-a dus la poliţie.

Nick Stuart, cunoscut şi ca Niculae Stoian, ar fi orchestrat afacerea cu diamante de pe piaţa neagră a Australiei. La puţin timp după dispariţia lui Wayne Drewett, Niculae Stoian s-a dus în România. În 1996, Niculae Stoian era căutat de autorităţi în România pentru a da informaţii despre o afacere cu diamante care se încheiase tot cu dispariţia misterioasă a unui bărbat care avea asupra lui 300.000 de dolari. În acel an, în 1996, Niculae Stoian s-a întors în Australia.

Terrance Louise Gardiner, care a depus mărturie în această săptămână în acest caz, a fost coleg de închisoare cu Niculae Stoian şi îi făcea acestuia şi soţiei lui Delia diverse servicii neobişnuite. Gardiner a declarat că îi era frică de Stoian. Românul i-a arătat la un moment dat două camere secrete sub garaj în care se afla un singur pat. Gardiner a spus că niciodată Stoian nu i-a spus de Wayne Drewett. La sfârşitul anului 2002, Stoian a început să-l sâcâie pe Gardner să găsească investitori pentru o afacere cu diamante, iar după şase săptămâni i-a spus că altcineva a găsit investitori.

La puţin timp după ce Wayne Drewett a dispărut, Niculae Stoian i-a spus lui Gardner că trebuie să se întoarcă în România pentru că mama lui este bolnavă şi l-a rugat să aibă grijă de soţia lui, Delia, care rămăsese în Perth. Apoi, Delia i-a cerut diverse servicii lui Gardner, inclusiv să ridice "din casa unui prieten" o geantă în care se aflau 300.000 de dolari. Potrivit instrucţiunilor primite, Gardner a ascuns geanta cu bani în garajul său. Din cei 300.000 de dolari Gardner a luat 10.000 de dolari, 10.000 de dolari au ajuns la Delia, iar 100.000 de dolari la un prieten al lui Stoian. Terrance Louise Gardiner a spus că nu cunoştea provenienţa banilor, el spunând că se afla într-o stare mentală groaznică din cauză că Stoian îl ameninţa şi îl intimida.

În urma percheziţiei realizată în 2003 în casa lui Stoian s-au găsit puşti de vânătoare, un revolver, carabine şi o mare cantitate de muniţie. De asemenea, s-a găsit şi o carte intitulată "Fii propriul tău antreprenor: Cum să scapi de un cadavru şi de obiecte folosite pentru testarea diamantelor".

Potrivit publicaţiei Gazeta de Sud, Nick Stuart a fost sergent în Armata română şi se crede că ar fi făcut parte şi din Legiunea Străină. Nick Stuart l-a cunoscut pe Drewett prin intermediul internetului. Omul de afaceri avea încredere deplină în român şi a ţinut identitatea acestuia secretă faţă de investitori, prezentâdu-l acestora drept "intermediarul" care urma să aducă diamante de contrabandă din zonele decimate de război ale Africii, utilizând valize diplomatice australiene. Ulterior, diamantele urmau să fie tăiate şi vândute. Potrivit autorităţilor, diamantele care făceau obiectul tranzacţiei erau folosite pentru a finanţa traficul de arme şi războaiele din Africa de Sud.

Românul a sosit în Australia în 1986, când şi-a schimbat numele din Niculae Stoian în Nick Stuart, scrie Gazeta de Sud. În 1993, Nick Stuart mai fusese condamnat la Perth pentru că asupra sa au fost găsite mai multe instrumente folosite la răpiri: o funie, o plasă pentru capturi, mănuşi şi un binoclu. Poliţiştii australieni descoperiseră şi că românul supraveghea o familie cu scopul probabil de a răpi pe cineva.

×