x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a difuzat mărturia unui băiat care susţine că a participat la înscenarea atacului chimic de la Douma

Rusia a difuzat mărturia unui băiat care susţine că a participat la înscenarea atacului chimic de la Douma

19 Apr 2018   •   15:02
Rusia a difuzat mărturia unui băiat care susţine că a participat la înscenarea atacului chimic de la Douma

Rusia a difuzat miercuri seara un material prezentat drept o mărturie a unui băiat sirian care susţine că a participat la înscenarea presupusului atac chimic în oraşul sirian Douma pe 7 aprilie, relatează AFP. 

Realizat de postul rus de televiziune Rossia 24, interviul băiatului a fost difuzat joi de aproape toate mass-media din Rusia. Materialul video ar urma să fie prezentat membrilor Consiliului de Securitate al ONU, la următoarea reuniune, drept dovadă a 'manipulării' legate de acest presupus atac, potrivit ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia. 

Atacul cu 'gaz toxic' imputat forţelor guvernamentale siriene, în care au fost ucise cel puţin 40 de persoane pe 7 aprilie la Douma, conform organizaţiei de salvatori 'Căştile Albe', a condus la represalii din partea Washingtonului, Parisului şi a Londrei, care au lansat atacuri aeriene asupra sit-urilor cu arme chimice ale regimului sirian. 

Moscova şi Damascul au negat că forţele siriene au lansat atacul chimic asupra oraşului Douma şi au acuzat opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad că au organizat o înscenare. 

În reportajul său denumit 'Punerea în scenă a războiului', canalul Rossia 24 susţine că băiatul prezentat ca fiind Hassan Diab, un sirian în vârstă de 11 ani, ale cărui afirmaţii nu au putut fi însă verificate, a jucat rolul victimei unui atac chimic într-o înregistrare video realizată, potrivit canalului rus, de ONG-ul Căştile Albe, organizaţie de salvatori în zonele rebele care a raportat acest presupus atac. 

Băiatul nu spune nimic despre posibila prezenţă a camerelor de filmat la faţa locului, însă un bărbat prezentat de Rossia 24 ca fiind tatăl său, Omar Diab, a afirmat că 'luptătorii le-au dat pentru participarea la această filmare, prăjituri şi orez'.

AGERPRES

×