x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a finalizat retragerea parţială a trupelor sale din Siria

Rusia a finalizat retragerea parţială a trupelor sale din Siria

22 Dec 2017   •   20:00
Rusia a finalizat retragerea parţială a trupelor sale din Siria

Federaţia Rusă a finalizat retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate de peste doi ani de zile în Siria, retragere începută la mijlocul lui decembrie la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat vineri ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, informează AFP.

"Ordinul dumneavoastră de retragere a grupului de forţe ruse din Siria a fost îndeplinit", a declarat Şoigu, adresându-se lui Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a acestuia cu oficiali militari ruşi.

Rusia şi-a retras unităţile de forţe aeriene, medicii săi militari, un batalion al poliţiei militare, precum şi 36 de avioane şi patru elicoptere, a precizat Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Armata rusă a început la 12 decembrie retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate în Siria, ca urmare a anunţului lui Vladimir Putin, care a declarat că misiunea lor "a fost îndeplinită în mod strălucit", după doi ani de intervenţie în susţinerea lui Bashar al-Assad.

La 11 decembrie, preşedintele rus, în drum pentru un turneu-fulger în Egipt şi Turcia, a făcut o escală inopinată în Siria, pentru prima dată de la declanşarea, în urmă cu şase ani, a conflictului care s-a soldat cu cel puţin 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

De la baza aeriană Hmeimim, alături de Bashar al-Assad, preşedintele Putin a anunţat atunci retragerea unei "părţi semnificative" din forţele ruse prezente în Siria.

După această retragere parţială, Rusia va menţine în Siria Centrul său de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană Hmeimim şi baza militară navală Tartus, a precizat Şoigu.

Joi, deputaţii ruşi au ratificat un acord între Moscova şi Damasc ce prevede întărirea instalaţiilor portuare militare ruse la Tartus, amenajată să devină o bază navală permanentă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: trupe ruseşti siria