x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a testat dacă mânerele ușilor pot transporta agenți neurotoxici, potrivit unui raport al Marii Britanii

Rusia a testat dacă mânerele ușilor pot transporta agenți neurotoxici, potrivit unui raport al Marii Britanii

13 Apr 2018   •   16:28
Rusia a testat dacă mânerele ușilor pot transporta agenți neurotoxici, potrivit unui raport al Marii Britanii

Rusia a testat dacă mânerele ușilor ar putea fi folosite pentru a transporta agenți neurotoxici și au monitorizat mailurile lui Serghei și Iuliei Skripal încă din 2013, conform unor informații făcute publice în legătură cu atacul de la Salisbury, scrie The Guardian.

Marea Britanie a făcut publice informațiile vineri, făcând astfel legătura între Rusia și otrăvirea fostului spion rus și a fiicei sale.

Afirmațiile despre mânerul ușii, cât și despre monitorizarea mailurilor au fost făcute într-o scrisoare trimisă de către consilierul pentru securitate națională din Marea Britanie, Mark Sedwill, către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Marea Britanie face foarte rar publice astfel de informații.

În scrisoare, Sedwill, care are o imagine de ansamblu asupra activităților tuturor serviciilor britanice de spionaj, a completat o serie din informațiilor oferite de Theresa May în cadrul declarațiilor făcute la Camera Comunelor, spunând că este foarte probabil ca Rusia să fi fost în spatele atacului.

Ca răspuns, ambasadorul Rusiei la Londra, Alexander Yakovenko, a anunțat că ambasada va publica propriul raport referitor la atac.

„Guvernul britanic nu a oferit încă nicio dovadă care să confirme versiunea lor oficială”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă. „Avem impresia că Guvernul britanic urmărește în mod deliberat politica de distrugere a tuturor dovezilor posibile”.

În scrisoarea trimisă către NATO, Sedwill spune că agentul neurotoxic novicioc este dezvoltat în Rusia la Shikhany, ca parte a unui program de arme chimice, cu numele de cod Foliant.

 

×