x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia condamnă fabricarea asasinării jurnalistului rus de către Ucraina

Rusia condamnă fabricarea asasinării jurnalistului rus de către Ucraina

01 Iun 2018   •   15:33
Rusia condamnă fabricarea asasinării jurnalistului rus de către Ucraina

Kremlinul a condamnat vineri fabricarea asasinării unui jurnalist rus de către Ucraina şi a cerut acţiuni din partea principalei organizaţii europene în privinţa drepturilor omului, Consiliul Europei, informează dpa. 

"Folosirea unui jurnalist pentru a induce în eroare publicul aruncă o umbră peste întreaga comunitate jurnalistică şi subminează încrederea în mass-media", a declarat Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin. 

A fost o "dramatizare inumană a propriei asasinări", a adăugat Kremlinul, adresându-se de asemenea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). 

Consiliul Europei şi OSCE ar trebui să-şi folosească puterea pentru "a influenţa autorităţile ucrainene în scopul normalizării 
atmosferei pentru mass-media în ţară", declară de asemenea Kremlinul într-un comunicat 

Jurnalistul, Arkadi Babcenko, şi-a apărat rolul în această înscenare despre care autorităţile ucrainene au afirmat că era necesară pentru a contracara o adevărată tentativă de a-l ucide. 

Autorităţile ucrainene au anunţat că Babcenko, un critic deschis al Kremlinului, a fost împuşcat mortal în faţa casei sale din Kiev marţi şi că Rusia era responsabilă de crimă. A doua zi, el a apărut în viaţă la o conferinţă de presă. 

Organizaţiile jurnalistice internaţionale au denunţat trucul. 

Pentru astfel de critici, Babcenko a spus că dacă ei s-ar fi confruntat cu aceeaşi situaţie, ar vrea să vadă dacă ar "adera la principiile lor morale înalte şi ar muri mândri şi cu capul sus", potrivit unei postări pe Facebook. 

Autorităţile ucrainene au arestat un suspect, Boris Herman, acuzat că a plătit o cunoştinţă să-l ucidă pe Babcenko, a anunţat agenţia de presă Interfax. 

Herman a recunoscut în faţa unei instanţe din Kiev că o cunoştinţă ce locuieşte la Moscova i-a cerut să culeagă anumite informaţii. 

Activitatea a implicat urmărirea unor transferuri internaţionale de bani şi identificarea de grupuri militante şi persoane cu influenţă politică, a declarat Herman citat de Interfax.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia asasinare jurnalist rus