x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia critică "impactul destabilizator" al proiectului lui Trump privind crearea unei forţe armate spaţiale

Rusia critică "impactul destabilizator" al proiectului lui Trump privind crearea unei forţe armate spaţiale

20 Iun 2018   •   17:26
Rusia critică "impactul destabilizator" al proiectului lui Trump privind crearea unei forţe armate spaţiale

Rusia şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu proiectul anunţat de preşedintele Donald Trump de a crea o forţă armată spaţială independentă de armata aerului, temându-se de un "impact destabilizator" asupra securităţii internaţionale, relatează AFP. 

"Cel mai îngrijorător lucru în legătură cu acest anunţ este că obiectivul a fost clar declarat: asigurarea dominaţiei în spaţiu", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă. 

Luni, Donald Trump a ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procesul necesar "pentru a stabili o forţă spaţială drept a şasea ramură a forţelor armate. Vom avea o armată a aerului şi o forţă armată spaţială, separată, dar egală", a spus el. 

"Pentru a apăra America, o simplă prezenţă în spaţiu nu este suficientă, noi trebuie să dominăm spaţiul", a afirmat Trump. 

Consolidarea potenţialului militar în spaţiu "ar avea un impact destabilizator asupra stabilităţii strategice şi a securităţii internaţionale", a avertizat Maria Zaharova. 

Pentru Rusia, "explorarea spaţiului în scopuri paşnice este o prioritate", a spus ea. 

"Ţara noastră nu are niciun interes să îndeplinească obiective în spaţiu folosind mijloace de atac", a insistat Zaharova. 

Donald Trump indicase deja că este favorabil creării acestei a şasea ramuri, alături de armata terestră (US Army), aviaţia militară (US Air Force), marina (US Navy), corpul puşcaşilor marini şi gărzile de coastă.

AGERPRES

×