x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia critică proiectul de lege francez privind 'fake news'

Rusia critică proiectul de lege francez privind 'fake news'

15 Ian 2018   •   12:43
Rusia critică proiectul de lege francez privind 'fake news'

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat proiectul de lege anunţat de preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva aşa-numitelor 'ştiri false' (fake news), apreciind că aceste informaţii ar fi astfel definite 'fără probe, fara discuţii'.

 

La începutul lunii ianuarie, Macron a declarat că doreşte o lege care să condamne informaţiile false lansate in perioada de campanie electorală. Sunt avute in vedere in special canalele oficiale ale presei ruse RT şi Sputnik, cu care Macron a avut multe disensiuni în contextul prezidenţialelor din 2017.

In opinia lui Lavrov, respectivul act normativ, incă în stadiu de proiect, reprezintă o 'restrângere a concurenţei' în sfera mediatică. 'Ştirile false' nu vor fi 'definite decât de o singură parte, fără discuţii, fără probe, ignorând orice fel de argument', a denunţat el.

Finanţat de guvernul rus, canalul de ştiri RT (fostul Russia Today) a fost lansat la mijlocul lunii decembrie în Franţa într-o atmosferă de suspiciune generală. La fel ca Sputnik, o altă entitate media rusă prezentă în Franţa şi apropiată de Kremlin, RT este acuzat de Emmanuel Macron că s-a comportat în timpul campaniei prezidenţiale franceze "ca organism de influenţă (...) şi de propagandă falsă'.

În SUA, autorităţile au obligat canalul RT să se înregistreze ca "agent al străinătăţii", fapt denunţat de Lavrov. Rusia a ripostat, înregistrând ca 'agenţi ai străinătăţii' posturile de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţate de Congresul american. AGERRPES

×
Subiecte în articol: Rusia fake news franta