x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia critică raportul ONU privind situaţia din Ucraina: Este "subiectiv" şi "ipocrit"

Rusia critică raportul ONU privind situaţia din Ucraina: Este "subiectiv" şi "ipocrit"

29 Iul 2014   •   16:03
Rusia critică raportul ONU privind situaţia din Ucraina: Este "subiectiv" şi "ipocrit"
Sursa foto: IGOR KOVALENKO/EPA

Rusia a criticat astăzi raportul dat publicităţii de comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, în legătură cu situaţia din Ucraina.

"Principala noastră concluzie este că raportul este subiectiv şi chiar ipocrit. Mesajul său cheie este că guvernul ucrainean poate continua să utilizeze legitim forţa pentru restabilirea legii şi ordinii în estul ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres. "În acest fel, este justificată de fapt operaţiunea punitivă ucraineană", a adăugat Lukaşevici.

Naţiunile Unite au publicat luni un raport în care denunţă utilizarea de arme grele în zonele populate atât de către armata ucraineană, cât şi de către insurgenţii proruşi.

"Raportul Misiunii de observare a ONU nu conţine esenţialul: cerinţa încetării imediate a operaţiunilor militare pe care le duc autorităţile de la Kiev împotriva propriului lor popor. Fără aceasta, a vorbi de drepturile omului în Ucraina îşi pierde sensul", a continuat Aleksandr Lukaşevici.

Reprezentantul diplomaţiei de la Moscova a mai declarat, potrivit ITAR-TASS, că Rusia 'consideră că eforturile Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului şi cele ale Misiunii de observare ONU în Ucraina trebuie să fie îndreptate nu spre o justificare directă sau indirectă a violenţelor comise de autorităţile ucrainene, ci spre promovarea încetării focului şi a unui dialog între Kiev şi estul ţării în vederea restabiliri păcii în regiune'.

Potrivit raportului ONU publicat luni, cel puţin 1.129 de persane au fost ucise şi 3.442 rănite în Ucraina de la declanşarea operaţiunilor militare împotriva rebelilor proruşi din estul ţării.

×