x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia exploatează „criza Trump”

Rusia exploatează „criza Trump”

01 Mar 2017   •   18:20
Rusia exploatează „criza Trump”
Sursa foto: MAXIM SHIPENKOV / POOL/EPA

Tot mai convins că președintele Donald Trump nu va opera schimbări fundamentale în relația cu Rusia, Kremlinul face demersuri pentru a-și spori influența la nivel global, strategia fiind de a exploata ceea ce consideră a fi slăbiciuni ale administrației de la Washington, apreciază consilieri politici, diplomați și analiști consultați de „The New York Times”.

În articolul „Rusia încearcă să exploateze «turbulențele» de la Casa Albă”, mai multe surse au declarat pentru cotidianul american că autoritățile de la Moscova vor profita de problemele interne pe care Trump le creează în SUA ca să obțină mai mult spațiu de manevră acolo unde au interese. „Își spun că situația este cum nu se poate mai bună. El a provocat probleme interne, așa cum ne-am dorit, iar acum se concentrează asupra lor, lăsându-ne spațiu de manevră. Să îi lăsăm să își vadă de ale lor. La ei acasă, nu în Ucraina. La ei acasă, nu în Orientul Mijlociu. La ei acasă, nu în NATO. Aceasta e acum starea de spirit”, a explicat jurnalistul rus Aleksei A. Venediktov, redactor-șef la postul de radio liberal „Eho Moskvî”. Potrivit lui Venediktov, regimul de la Kremlin nu are tocmai cuvinte de laudă la adresa lui Donald Trump. „Îl consideră instabil, cred că poate fi manipulat, îl privesc drept un autoritar lipsit de echipă”, a afirmat jurnalistul rus. Ziarul mai notează că președintele rus, Vladimir Putin, a făcut tot posibilul pentru a spori șansele lui Trump de a ajunge președinte. „Părea un spirit înfrățit cu al său, denunțând în termeni duri NATO și UE, susținând retragerea Marii Britanii din UE și arătându-se indiferent la destabilizarea Ucrainei de către Rusia. În acest context, alegerea lui Trump a fost un bonus neașteptat. Dar odată ce euforia inițială s-a risipit, Moscova a revenit la tactica sa consacrată de a provoca agitație și de a exploata oportunitățile rezultate”, arată ziarul.

Putin speră că Statele Unite vor fi ocupate cu problemele interne generate de Trump și nu vor mai pune presiune asupra Rusiei.

Putin acordă o atenție sporită problemelor cu care se confruntă Trump.

 

×