x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Rusia își va onora obligațiile privind livrările de gaz către Europa

Putin: Rusia își va onora obligațiile privind livrările de gaz către Europa

25 Oct 2014   •   13:59
Putin: Rusia își va onora obligațiile privind livrările de gaz către Europa

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri seara că Rusia își va onora obligațiile referitoare la livrările de gaz către Europa, relatează agenția RIA Novosti.

''Rusia nu va fi niciodată la originea unei crize a gazului. Vom respecta toate modalitățile de livrare a gazului în conformitate cu toate contractele și angajamentele'', a declarat Putin în cadrul unei întâlniri la Sochi cu membri ai Clubului de la Valdai.

''Sper că problema gazului va fi definitiv soluționată săptămâna viitoare. Dacă se va întâmpla aceasta, nu va fi nimic în legătură cu care să existe temeri. Dacă nu se va întâmpla acesta, există un risc de furt de gaz rusesc destinat exportului (de către Ucraina) și risc de criză. Noi nu dorim aceasta'', a adăugat Putin.

RIA amintește că, pe 17 septembrie, la Milano (Italia), Moscova și Kievul au stabilit principalii parametri ai planului privind livrarea de gaz rusesc către Ucraina pentru perioada de până la sfârșitul lui martie 2015: prețul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, modalitățile de plată anticipată și rambursarea datoriei. Cu toate acestea, rămâne deschisă problema surselor de finanțare care să-i permită Kievului să-și soluționeze datoria pentru gaz față de Moscova. Pentru a obține reluarea livrărilor de gaz rusesc, Ucraina trebuie să achite 1,451 miliarde de dolari, adică o parte din datorie, care depășește 4,5 miliarde de dolari, și să plătească în avans volumul de gaz pe care ea dorește să-l primească. 

×