x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia anunță că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Rusia anunță că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

22 Apr 2021   •   15:21
Rusia anunță că își retrage trupele de la granița cu Ucraina
Sursa foto: Hepta

Rusia a anunțat, joi, că își retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina, potrivit Euronews. Ministrul rus al Apărării a afirmat că exercițiile militare care au fost desfășurate în zonă au fost finalizate. 

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărări Serghei Șoigu, într-un comunicat de presă.

Serghei Șoigu a afirmat că a ordonat trupelor să revină la bazele lor permanente până la 1 mai. 

În cadrul comunicatului de presă nu se specifică câte trupe au fost mutate în Crimeea și nici dacă vor fi retrase toate trupele în bazele permanente.

Josep Borrell, diplomatul șef al Uniunii Europene a declarat, luni, că Rusia a transferat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței sale sudice.

De asemenea, NATO și SUA au precizat că nu au fost atât de multe trupe la granița cu Ucraina din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.  

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Exerciții la scară largă în Crimeea și Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, potrivit Reuters, care citează Interfax, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.

În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale, se menţionează în comunicatul Ministerului Apărării, citat de Interfax.

Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marţi la exerciţii în Marea Neagră, care este, de mai multe săptămâni, scena unor tensiuni amplificate între Rusia şi Ucraina.

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca CSAT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca săptămâna viitoare o ședință a CSAT pentru a discuta despre situația provocată de conflictele diplomatice ale Rusiei cu Cehia și Ucraina.

„Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat joi şeful statului.

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina crimeea exercitii militare