x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia le-a propus SUA să intre în NATO

Rusia le-a propus SUA să intre în NATO

14 Iun 2017   •   13:30
Rusia le-a propus SUA să intre în NATO
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că i-a sugerat fostului președinte american, Bill Clinton, să ia în considerare posibilitatea ca Rusia să adere la NATO, într-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone, „The Putin Interviews”, în patru episoade, care a început să fie difuzat de postul american de televiziune Showtime (grupul CBS), relatează agenția de presă TASS.

„Îmi amintesc una din ultimele noastre întâlniri cu președintele Bill Clinton, pe când era șeful administrației americane. El a venit la Moscova și în timpul discuțiilor am spus: «Poate ar fi de luat în considerare varianta ca Rusia să poată adera la NATO». Clinton mi-a răspuns: «Ei bine, eu nu sunt împotrivă», și-a amintit Putin, adăugând că, în acel moment, „întreaga delegație americană a devenit foarte nervoasă”. La propunerea lui Oliver Stone ca Rusia să adere în prezent la NATO, președintele rus a izbucnit în râs, consemnează agenția de presă TASS. „Înțelegeți de ce partenerii noștri au devenit nervoși? Pentru că în cazul în care Rusia ar adera la NATO, ea va avea întotdeauna propria voce. Noi nu vom permite să fim manipulați, dar așa ceva prietenii noștri americani nici în gând nu admit”, a afirmat șeful statului rus. El a calificat NATO drept un instrument de politică externă al SUA, în care nu există „aliați”, ci doar „vasali”, scrie TASS.

Contra extinderii spre Est

„De ce reacționăm atât de acut la extinderea NATO? (...) Ce ne preocupă? Suntem îngrijorați cu privire la practica de luare a deciziilor (în Alianță). Știm cum se face”, a afirmat liderul rus. Referitor la extinderea NATO, Putin a declarat că înțelegerea dintre Moscova și Occident pentru ca Alianța să nu se extindă spre Est trebuia să fie scrisă pe hârtie.

Vladimir Putin s-a obișnuit cu relația tensionată dintre Rusia și NATO

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin