x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia susține planul UE privind organizarea unei reuniuni pe tema acordului nuclear iranian

Rusia susține planul UE privind organizarea unei reuniuni pe tema acordului nuclear iranian

16 Mai 2018   •   19:16
Rusia susține planul UE privind organizarea unei reuniuni pe tema acordului nuclear iranian

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că ţara sa susţine o propunere a Uniunii Europene de a organiza o reuniune pe tema acordului internaţional privind programul nuclear iranian, săptămâna viitoare, la Viena, a anunţat Interfax, citată de Reuters. 

Acordul dintre Iran şi statele din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania) a condus în anul 2016 la ridicarea celei mai mari părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului în schimbul opririi programului său nuclear militar sub supravegherea strictă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). 

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său britanic, Boris Johnson, au exprimat luni, la Londra, voinţa guvernelor lor de a salva acordul nuclear cu Iranul, încheiat în iulie 2015 şi din care SUA s-au retras recent. 

Preşedintele american Donald Trump a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Trump a solicitat eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni.

AGERPRES

×