x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii aruncă din nou în aer preţurile gazelor din Europa

Ruşii aruncă din nou în aer preţurile gazelor din Europa

25 Iun 2021   •   09:40
Ruşii aruncă din nou în aer preţurile gazelor din Europa

Rusia adânceşte un deficit existent la nivelul livrărilor de gaze naturale din Europa ce a împins preţurile la un maxim pe 13 ani limitând discret vânzările către clienţi, potrivit executivilor şi analiştilor citați de ZF.

În plus, gigantul rus din sectorul gazelor a majorat preţul mediu al exporturilor de gaze naturale pentru ţările din afara CIS în 2021. Creşterea preţurilor gazelor naturale vine chiar în contextul în care scumpirea energiei alimentează actualul val de inflaţie din Europa. Iar şansele Europei de a evita o criză de gaze în iarnă depind de Rusia.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa continentală au scăzut cu aproximativ o cincime în 2021 faţă de nivelurile de dinaintea pandemiei, în pofida unei reveniri puternice a cererii şi stocurilor reduse, notează Financial Times. Acest lucru a împins preţurile din Europa la cele mai ridicate niveluri din 2008, majorând costurile legate de energie pentru locuinţe şi companii.

Executivi din cadrul industriei energetice şi analişti spun că deşi Gazprom îşi respectă obligaţiile contractuale, reticenţa gigantului în a creşte livrările către Europa prin măsuri mai imediate pune presiune pe piaţă.

„Gazprom încearcă pur şi simplu să-şi maximizeze profiturile într-o perioadă în care preţurile spot sunt ridicate, stocurile sunt zero, iar cererea de GNL din Asia este ridicată“, arată un executiv al unei companii germane.

Preţurile în creştere la gaze în Europa au majorat semnificativ veniturile Gazprom în primul trimestru al acestui an. Acesta ţinteşte o creştere cu 50% a câştigurilor în 2021, anunţa recent vicepreşedintele companiei, Famil Sadygov, potrivit Intellinews.

Gigantul rus a majorat preţul mediu al exporturilor de gaze naturale către ţările non-CIS la 240 dolari pe 1.000 de metri cubi în 2021, după ce anunţase anterior că se aşteaptă la o medie de 200-206 dolari pe 1.000 de metri cubi, potrivit oficialilor Renaissance Capital, citaţi de Reuters.

Mai mulţi participanţi din industrie arată că acţiunile Gazprom par menite să susţină preţurile şi ar putea avea drept obiectiv să pună presiune pe guvernele UE să aprobe controversatul gazoduct Nord Stream 2 către Europa, scrie Financial Times.

Aceasta în condiţiile în care gazoductul ar putea juca un rol central în eforturile Europei de a evita o criză a gazelor în iarnă, notează Bloomberg.

„Gazprom practic transmite un mesaj europenilor: daţi-ne undă verde pentru Nord Stream şi vă vom trimite gazele de care aveţi nevoie“, a declarat Tom Marzec-Manser, analist în cadrul ICIS, pentru FT.

Germania este un susţinător fervent al proiectului, urmând să aprobe începerea operaţiunilor acestuia către sfârşitul acestui an. Germania şi France fac presiuni pentru o nouă strategie de apropiere a UE de Rusia, incluzând o posibilă invitaţie a preşedintelui rus la un summit cu liderii UE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaze europa