x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam se gandeste sa devina martir

Saddam se gandeste sa devina martir

de Anca Aldea    |    23 Aug 2005   •   00:00
Saddam se gandeste sa devina martir

Aflat dupa gratii, din iarna lui 2003, Saddam Hussein a devenit filozof. El sustine ca este gata sa-si dea viata pentru cauza araba si ca principalele prioritati ale lumii musulmane ar trebui sa fie "dragostea, credinta si traditia", scrie presa britanica.

Publicata in cotidienele iordaniene Ad-Dustour si Al-Arab al-Yawn, scrisoarea anunta ca Saddam este pregatit sa devina martir pentru o cauza dreapta, cea a lumii arabe, si, implicit, pentru eliberarea poporului irakian, pe care l-a terorizat aproape 30 de ani. "Persoana mea si familia mea vor fi sacrificate pentru natia araba, inclusiv pentru draga Palestina si pentru Irakul nostru iubit si sarac", scrie fostul presedinte al Irakului, indemnandu-i pe toti arabii sa-i urmeze exemplul. "Fara credinta, dragoste si traditia mostenita, viata este ca si distrusa", completeaza dictatorul, care asteapta ziua judecatii.

SFATURI. Scrisoarea, a carui destinatar este un apropiat al familiei lui Saddam, a fost trimisa din Irak in Iordania cu ajutorul Comitetului International al Crucii Rosii. Potrivit unui purtator de cuvant al acestei organizatii, scrisoarea, care a fost partial cenzurata de armata si expediata la 16 august, este autentica.

"Viata nu are insemnatate fara credinta, dragoste si istorie", mai scrie Saddam, care stie ca autoritatile irakiene ii pregatesc un dosar cuprinzator de capete de acuzare. Stie, de la singurul avocat care il reprezinta, ca va trebui sa raspunda, intre altele, pentru represaliile ordonate in 1982 intr-un satuc irakian, pentru invadarea Kuwaitului, in 1990, pentru campania din 1986-1988 impotriva minoritatii kurde din nordul Irakului, pentru atacul cu arme chimice din 1988 asupra localitatii kurde Halabja si pentru represiunea din 1991 a revoltelor kurzilor si siitilor.

"Frate - incheie autorul scrisorii - , iubeste-ti poporul, iubeste Palestina, iubeste natia noastra! Traiasca Palestina!"

×
Subiecte în articol: externe