x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam si-a spalat banii in Bulgaria

Saddam si-a spalat banii in Bulgaria

06 Feb 2004   •   00:00

Saddam Hussein, aflat acum in mainile americanilor, a inceput sa marturiseasca ingineriile financiare facute cu ajutorul unor bancheri straini.

Dezvaluirile lui Saddam sunt povestite de catre jurnalistul britanic Gordon Thomas in revista poloneza "Vprost".

CURATAREA. Saddam a marturisit ca a circulat milioane de dolari obtinuti ilegal prin bancile bulgaresti si a transferat apoi banii astfel "spalati" in Banca New York. A fost ajutat in aceasta operat iune de catre magnatul britanic asasinat Robert Maxwell. Acesta avea legaturi "la varf" in Bulgaria, cu Partidul Comunist si cu fostul premier Andrei Lukanov, ucis in 1996. Potrivit marturisirilor fostului lider irakian, magnatul a fost platit cu bani grei pentru a intermedia aceasta afacere.

LISTA CORUPTILOR. Potrivit jurnalistului britanic, Saddam le-a dat americanilor mai multe nume de bancheri si contabili importanti, care l-au ajutat sa isi depoziteze averea in afara Irakului, stergand orice urma de provenienta a banilor. Gordan Thomas sustine chiar ca pe lista celor corupti de Saddam se afla 18 banci britanice. (Ana Ilie)

Lege pentru repatrierea averii
Guvernatorul Bancii centrale a Libanului a declarat ca este nevoie de o lege speciala pentru transferarea in Irak a banilor depusi de Saddam in bancile din Beirut. Cei 550 de milioane de dolari au fost plasati in mai mult de 20 de banci comerciale private, unde tranzactiile sunt reglementate prin legea secretului bancar. Numai Guvernul libanez poate interveni, printr-o noua lege, pentru a permite repatrierea fondurilor in Irak.

×
Subiecte în articol: externe saddam