x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dupa saltul din stratosferă, Felix Baumgartner încearcă un "job decent". Vezi ce meserie şi-a ales (VIDEO)

Dupa saltul din stratosferă, Felix Baumgartner încearcă un "job decent". Vezi ce meserie şi-a ales (VIDEO)

15 Oct 2012   •   16:54
Dupa saltul din stratosferă, Felix Baumgartner încearcă un "job decent". Vezi ce meserie şi-a ales (VIDEO)

Peste 8 milioane de oameni au urmărit în direct, pe internet, săritura istorică a lui Felix Baumgartner, austriacul stabilind recordul pentru primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere liberă, săritura de la cea mai mare înalţime şi cel mai înalt zbor cu un balon cu echipaj uman. 

"Veau să vă spun că atunci când stai acolo, la marginea lumii, devii atât de umil încât nu te mai gândeşti la recorduri, sau la obținerea de date științifice. Singurul lucru pe care-l ai în minte este speranţa de a rămâne în viață", a spus Baumgartner, la conferința de presă de după eveniment.

Saltul nu a fost unul lipsit de emoţii. Iniţial, Baumgartner trebuia să adopte poziția Delta - (cu capul în jos, brațele la spate) - cât mai curând posibil după săritura din capsulă. Insă imaginile arată că se rostogolea incontrolabil. În cele din urmă, Baumgartner şi-a pus în aplicare vasta experiență, acumulată de-a lungul celor peste 2.500 de sarituri și a reuşit să-şi stabilizeze caderea într-o configurație stabilă, spre uşurarea întregii echipe de la sol şi a milioanelor de telespectatori.

O altă problemă pe care a avut-o Baumgartner  s-a ivit în ultimul minut, iar misiunea a fost la un pas să fie anulată. La ultimul control s-a constatat că un încălzitor nu funcţiona, acesta provocând aburirea vizorului prin care privea Baumgartner. Acesta se aburea la fiecare expirare. "A fost o zi incredibilă, cu multe evenimente, aşa cum a fost de fapt întregul proiect", a declarat austriacul. "Totul a început cu o lansare minunată, după care am avut o problema cu sistemul de ventilare al vizierei mele. Ieşirea din capsulă a fost perfectă, după care am început să mă răsucesc uşor. Am crezut că voi reusi să stabilizez căderea, dar am început să mă răsucesc din ce în ce mai repede. Totul a fost foarte brutal, iar pentru câteva secunde am crezut că mi-am pierdut cunoştinţa. Nu am simţit niciun boom sonic pentru că am fost mult prea ocupat încercând să mă stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decât mă aşteptam".

"Acum mă retrag din meseria asta. Vreau să-mi găsesc un job decent ca pilot de elicopter. O să lupt cu focurile şi o salvez oameni. Fără emailuri, fără telefoane. Totuşi, m-aş vedea intrînd iar în acest domeniu dacă cineva ar face cum am făcut eu cu Joe Kittinger, să vină la mine şi să-mi spună: hey, vreau să-ţi bad recordurile şi am nevoie de ajutorul tău.  Am făcut multe lucruri într-o meserie în care e greu să rămîi viu, aşa că atunci cînd va veni timpul îmi va face plăcere să ajut pe cineva. Ştiu că mulţi copii s-au uitat la ce am făcut eu azi şi poate unul dintre ei va fi următorul", a spus Baumgartner, care acum va fi protagonistul unui tur media prin întreaga lume, unde va explica fabuloasa sa experienţă.

Baumgartner şi restul echipei se pregătesc de cinci ani

După o pregătire de cinci ani şi o săritură plină de emoţii, austriacul a aterizat în siguranţă, în deşertul New Mexico, după saltul de la 39,045 metri. În timpul căderii, Felix Baumgartner a atins viteza maximă de 1,342.8 km/h,  înainte să fie încetinit de atmosferă. Baumgartner a căzut liber timp de 4:20 minute, iar durata totală a săriturii a fost de 9:03 minute. Milioane de oameni au urmărit în direct, la posturile de televiziune din întreaga lume şi pe internet, ascensiunea balonului şi apoi săritura de la 39.045 metri, inclusiv în România.

După ce s-a ridicat la altitudinea de 39.045 metri cu un balon umplut cu heliu, Felix Baumgartner a stabilit un nou record, fiind primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere liberă, la exact 65 de ani după ce Chuck Yeager a făcut acelaşi lucru, însă cu un avion experimental. Austriacul de 43 de ani a mai stabilit şi alte două recorduri (săritura de la cea mai mare înalţime şi cel mai înalt zbor cu un balon cu echipaj uman), lăsându-i recordul pentru cea mai lungă cădere libera mentorului acestui proiect, colonelul Joe Kittinger, care l-a asistat de la sol, cu sufletul la gură.

×