x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvini: Spania ar trebui să primească următoarele patru nave cu migranţi

Salvini: Spania ar trebui să primească următoarele patru nave cu migranţi

20 Iun 2018   •   21:56
Salvini: Spania ar trebui să primească următoarele patru nave cu migranţi

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a sugerat miercuri că Spania ar trebui să primească cele patru nave care transportă migranţi salvaţi în largul coastelor Libiei, pentru că - a spus el - ea nu şi-a respectat promisiunile de primire în trecut, informează France Presse. 

Potrivit proiectului de repartizare a migranţilor în UE, dorit de Comisia Europeană, dar aflat în prezent într-un punct mort, "Spania ar fi trebuit să primească 3.265 solicitanţi de azil, dar ea a primit până în prezent 235 şi ea poate deci să primească următoarele patru nave" cu migranţi care vin din Italia, a calculat Salvini în cursul unei conferinţe de presă după o întâlnire cu omologul său austriac, Herbert Kickl. 

"Mă refer la două dintre principalele ţări europene care au exprimat generozitate, solidaritate şi primire în ultimele zile, Franţa şi Spania", a spus Salvini. "Franţa prevăzuse să primească din Italia 9.816 migranţi, ea a primit 640 dintre aceştia, deci îi lipsesc încă 9.200", a adăugat el. 

"Cerem Europei să detaşeze mai mulţi oameni şi mijloace de apărare în Mediterana", a spus şeful Ligii (extrema dreaptă). Precizând că noua operaţiune a Frontex, "Themis", cuprinde 32 de nave dintre care 30 italiene, el a subliniat:"Nu văd ce are ea într-adevăr european!" 

"Vrem ca Europa să investească mai bine şi mai mult. Noi o facem în Turcia, nu văd pentru ce nu s-ar face şi în Mediterana", a subliniat el. 

"Dacă cineva în Europa se gândeşte că Italia trebuie să continue să fie o tabără de refugiaţi, se înşeală. Italia nu vrea să ajute decât italienii", a afirmat Salvini, adăugând că "astăzi în loc să luăm, suntem disponibili să dăm". 

Matteo Salvini s-a declarat încrezător în preşedinţia austriacă a UE, care începe la 1 iulie, pentru a schimba aşa-zisele reglementări de la Dublin, care prevăd că ţara de sosire este responsabilă de primire şi de gestionarea migranţilor. 

Această reformă este dorită cu ardoare de Italia, dar şi de Grecia şi Spania, ţări mediteraneene unde se concentrează marea majoritate a sosirilor de migranţi în Uniunea Europeană. 

Salvini a mai subliniat că se va duce "în zilele următoare" în Libia, ţară de unde provin majoritatea migranţilor care debarcă în Italia. 

Omologul său austriac s-a referit la rândul său la un proiect, împreună cu Danemarca, pentru a stabili în anumite regiuni din Balcani "centre de primire a solicitanţilor de azil, cărora le-a fost refuzată solicitarea de azil în Europa, dar care nu sunt reprimiţi în ţara lor de origine". AGERPRES

×