x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Săptămână critică pentru Siria

Săptămână critică pentru Siria

20 Noi 2017   •   14:31
Săptămână critică pentru Siria

Cu o rafală de activităţi diplomatice, două summituri separate vor avea loc în Siria în această săptămână, cu scopul de a pune presiune pentru sfârşirea războiului şi pentru a analiza amănunţit o nouă constituţie care îi va lăsa puterea actualului preşedinte, Bashar al-Assad, scrie The Guardian.

În condiţiile în care gruparea Statul Islamic a avut de suferit, iar opoziţia democratică a lui Assad se află, de asemenea, în retragere militară, cele trei puteri regionale principale, Rusia, Iran şi Turcia, se vor întâlni la staţiunea Soci aflată la Marea Neagră, miercuri, pentru a discuta despre strategii pentru încetarea ostilităţilor şi pentru a ajunge la o înţelegere politică.

În aceeaşi zi, însă în cadre separate, 30 de grupuri de opozanţi ai lui Assad se vor aduna în Riyadh, capitala Arabiei Saudite, pentru trei zile de discuţii cu scopul de a forma o echipă de negociere la graniţă înainte ca negocierile de pace să aibă loc la Geneva pe 28 noiembrie.

Rusia, care are un avantaj militar în Siria, pare să vrea să sară peste procesul ONU şi să se concentreze pe o soluţie împreună cu ceilalţi doi garanţi regionali, Iran şi Turcia.

Ca pregătire pentru summitul de la Soci, miniştrii de externe din cele trei ţări se vor întâlni în Antalya, duminică. Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că 20% din suprafaţa Siriei este ocupată de kurzi, aceasta fiind “o situaţie foarte periculoasă”.

×