x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șapte francezi au murit în timp ce comiteau atentate sinucigașe în Irak și Siria

Șapte francezi au murit în timp ce comiteau atentate sinucigașe în Irak și Siria

13 Apr 2015   •   23:11
Șapte francezi au murit în timp ce comiteau atentate sinucigașe în Irak și Siria

Șapte francezi sau rezidenți în Franța, dintre care șase convertiți la islam, au murit în timp ce comiteau atentate sinucigașe în Irak și Siria, a anunțat luni premierul francez Manuel Valls, informează AFP.

"Un fenomen nou trebuie să ne rețină atenția în mod special pentru riscul de a se repeta în Franța și, fără îndoială, vă prezint aceste date pentru prima dată: serviciile de informații au stabilit că șapte dintre acești indivizi — mă refer la francezi sau la rezidenți în Franța — au murit în acțiuni sinucigașe în Siria sau în Irak", a declarat premierul francez în fața Adunării Naționale, în încercarea de a-i convinge pe deputații francezi să aprobe un proiect de lege privind serviciile secrete. "Cel mai tânăr dintre ei nu avea nici 20 de ani" și "printre ei, șase erau abia convertiți" la islam, a adăugat Valls.

"Să fie vorba de o dorință deliberată a (grupării teroriste Statul Islamic) Daech de a sacrifica cu prioritate oameni cu aceste caracteristici? Să fie vorba, în ceea ce-i privește pe candidații la sinucidere, de a face dovada zelului ideologic pentru a-și atesta convertirea? În orice caz, toate acestea demonstrează capacitatea redutabilă de îndoctrinare (practicată de) Daech", a continuat premierul francez.

Potrivit EFE, Valls a insistat că "amenințarea teroristă este acum provocarea cea mai de temut" pe care "va trebui s-o înfruntăm mult timp de acum încolo".

×