x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic: Bulgaria refuză viza pentru un ataşat militar al ambasadei ruse

Scandal diplomatic: Bulgaria refuză viza pentru un ataşat militar al ambasadei ruse

30 Oct 2019   •   21:50
Scandal diplomatic: Bulgaria refuză viza pentru un ataşat militar al ambasadei ruse
Sursa foto: sldesign78/Getty Images/iStockphoto

Ministerul bulgar de Externe a anunţat, miercuri, că refuză să-i acorde viză unui nou ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Sofia, decizie ce vine la o zi după expulzarea unui diplomat rus din Bulgaria pentru spionaj, informează agenţia Reuters.

MAE bulgar a precizat că a luat decizia de a nu-i acorda viza noului ataşat militar rus, aflat încă în Rusia, ca urmare a unui „aviz negativ” dat de un organism implicat în procesul de acceptare a vizelor pe termen lung pentru diplomaţi.

Ministerul nu a oferit mai multe explicaţii asupra hotărârii, menţionând însă că aceasta nu înseamnă că diplomatul rus a fost declarat persona non grata.

Un alt diplomat rus, secretarul unu al ambasadei, a părăsit Bulgaria împreună cu familia sa, după ce a fost declarat persona non grata. Sofia ceruse anterior Moscovei retragerea acestui diplomat de la post, ceea ce însă MAE rus nu a făcut, astfel că MAE bulgar a anunţat marţi expulzarea acestuia şi i-a un termen de 24 de ore să părăsească Bulgaria.

Parchetul din Sofia declarase luni că acest cetăţean rus, numit secretar unu al ambasadei în septembrie 2018, a desfăşurat sub această acoperire activităţi de spionaj. „El a conspirat în mod regulat cu cetăţeni bulgari, între care un responsabil având acces la informaţii clasificate provenind din Bulgaria, Uniunea Europeană şi NATO”, potrivit parchetului de la Sofia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria Expulzare diplomat rus