x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal politic uriaş în Franţa. Sarkozy ar putea poza în victimă

Scandal politic uriaş în Franţa. Sarkozy ar putea poza în victimă

11 Noi 2014   •   17:54
Scandal politic uriaş în Franţa. Sarkozy ar putea poza în victimă

Scena politică franceză este zguduită de câteva zile de un scandal uriaş, care pune în situaţie stânjenitoare atât dreapta, cât şi stânga, dar mai ales ridică semne de întrebare în legătură cu posibila intervenţie a Preşedinţiei în treburile justiţiei.
Fostul premier de dreapta Francois Fillon, din timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, i-ar fi cerut, potrivit jurnaliştilor de la Le Monde, secretarului general al Palatului Elysee (Preşedinţia Franţei), adică principalului colaborator al preşedintelui socialist Francois Hollande, să intervină, pentru a grăbi operaţiunile judiciare declanşate la adresa fostului preşedinte Sarkozy pentru nişte dosare mai vechi. De unde, desigur, bănuiala că preşedintele Franţei ar putea interveni în treburile justiţiei. Scandalul a fost făcut public de doi jurnalişti de la Le Monde, pe care Fillon spune acum că-i dă în judecată.

Totul pleacă de la un dejun avut în iunie de Jean-Pierre Jouyet, secretarul general al Preşedinţiei, cu Francois Fillon. Cei doi oameni se cunosc bine, chiar au lucrat împreună o vreme, scrie RFI. Jouyet, cu toate că e cu simpatii de stânga, a fost un an şi jumătate ministrul Afacerilor Europene în Guvernul Fillon în anii 2007-2008. Că cei doi mănâncă împreună nu e deci un non-sens, chiar dacă evenimentul alimentează şi mai mult criticile celor care spun că dreapta şi stânga nu sunt decât o apă şi un pământ.

Ce e mai neobişnuit este că în cursul acelei mese, Fillon ar fi evocat cu Jouyet afacerile în care este citat Sarkozy. Fillon speră să candideze şi să câştige chiar la prezidenţialele din 2017. Dar şi Sarkozy speră să facă acelaşi lucru. Din această cauză Fillon e dispus să facă orice ca să-şi dea la o parte rivalul. În consecinţă îi cere lui Jouyet “să-l lovească repede pe Sarkozy”, adică să grăbească procedurile judiciare care-l vizează pe fostul şef de stat pentru ca acesta să nu poată reveni pe avanscena politică. Discuţia din cursul acelui dejun din iunie e povestită apoi acum câteva săptămâni de Jouyet unor jurnalişti de la Le Monde, care se pregătesc să scoată o carte despre Sarkozy.

De ce ar fi făcut asta Fillon? Ca să îl scoată pe Sarkozy din cursa pentru şefia partidului UMP, partidul de centru dreapta, şi apoi pentru Preşedinţie. Scandal uriaş, toată lumea dezminte, dar jurnaliştii de la Le Monde spun că au şi o înregistrare. Cine ar putea beneficia de scandal? Tocmai Sarkozy, care poate poza în victimă, ceea ce i-ar putea creşte şansele câştigării preşedinţiei UMP şi poate pe cea a Franţei, peste doi ani.

Acuzaţii reciproce de tentativă de manipulare a justiţiei, de minciună în cele mai înalte sfere ale statului, intrigi de culoare: toată clasa politică tradiţională – adică atât socialiştii de la putere cât şi conservatorii din opoziţie - este arătată acum cu degetul. (M.C)

×