x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afacerist american către ministrul care i-a propus să investească în Franţa: "Francezii muncesc trei ore pe zi. Ne luaţi de proşti?"

Afacerist american către ministrul care i-a propus să investească în Franţa: "Francezii muncesc trei ore pe zi. Ne luaţi de proşti?"

20 Feb 2013   •   17:01
Afacerist american către ministrul care i-a propus să investească în Franţa: "Francezii muncesc trei ore pe zi. Ne luaţi de proşti?"
Sursa foto: Arnaud Montebourg

O scrisoare adresată de directorul companiei multinaţionale Titan International ministrului francez al Reformei în Industrie, Arnaud Montebourg, publicată de revista economică Les Echos, a scandalizat Franţa prin felul direct în care afaceristul vorbeşte cu politicianul şi prin criticile pe care acesta le aduce atât muncitorilor din această ţară, cât şi Guvernului.

Directorul Titan International, Maurice Taylor, spune în scrisoare că francezii nu muncesc decât trei ore pe zi, iar investitorii sunt "luaţi de proşti" atunci când li se propune să preia o uzină franceză.

Scrisoarea vine în contextul în care ministrul Reformei în Industrie, Arnaud Montebourg, a abordat Titan International cu propunerea ca multinaţionala specializată în producţia de anvelope să preia uzina Goodyear din Amiens Nord.

"Muncitorii francezi primesc salarii mari, însă lucrează doar trei ore pe zi. Au parte de o oră de pauze, de o oră pentru masa de prânz, trei ore stau de vorbă şi trei ore muncesc. Le-am zis toate acestea în faţă şi muncitorilor din sindicat. Mi-au răspuns că aşa e obiceiul în Franţa", se arată în scrisoarea de răspuns adresată de Taylor ministrului.

"Dumneavoastră sunteţi politician şi nu vreţi să faceţi valuri. Între timp chinezii exportă anvelope în Franţa, de fapt în toată Europa, iar voi nu faceţi nimic. Guvernul chinez subvenţionează fabricile de anvelope. În cinci ani Michelin nu va mai putea produce anvelope în Franţa. Franţa îşi va pierde industria din cauza Guvernului francez", mai scrie Taylor.

"Domnule, scrisoarea dumneavoastră lasă de înţeles că vreţi ca Titan să intre într-o negociere. Ne luaţi de proşti? Titan este compania care are talentul şi banii necesari pentru a produce anvelope. Ce are sindicatul vostru de nebuni? Are Guvernul francez de partea lui. Fermierul francez vrea anvelope ieftine. Lui nu-i pasă dacă vin din China sau India, sau dacă guvernele acestor ţări au subvenţionat fabricile producătoare. Nici Guvernului dumneavoastră nu-i pasă. Pentru că "noi suntem francezi", scrie Taylor, refuzând din nou orice negociere.

"Titan o să cumpere o companie chineză sau indiană de anvelope, o să plătească muncitorii cu mai puţin de un euro pe oră şi o să exporte anvelopele în Franţa. Aşa că puteţi să vă păstraţi aşa-zişii muncitori. Titan nu este deloc interesată de Goodyear Amiens Nord", se mai spune în scrisoare.

Ministrul Reformei în Industrie a confirmat că scrisoarea este reală, însă nu a dorit să ofere o replică, momentan. "Staţi liniştiţi, va exista şi un răspuns", le-a spus Montebourg zariştilor. "Însă va fi în scris".

Liderii sindicatului Michelin, însă, au fost mai puţin diplomaţi, afirmând că locul lui Taylor este "în azil, nu în fruntea unei multinaţionale".

Titan International a dus o primă rundă de negocieri cu reprezentanţii Goodyear, anul trecut, refuzând apoi să investească. Guvernul francez spera, acum, ca multinaţionala să revină la masa de negocieri. 


×