x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şcoala devine obligatorie de la vârsta de trei ani în Franţa

Şcoala devine obligatorie de la vârsta de trei ani în Franţa

28 Mar 2018   •   14:16
Şcoala devine obligatorie de la vârsta de trei ani în Franţa

 Vârsta şcolarizării obligatorii în Franţa va scădea de la şase la trei ani începând cu toamna anului şcolar 2019, o măsură simbolică în scopul recunoaşterii grădiniţei, pe care cea mai mare parte dintre copii o frecventează deja la această vârstă.

 

''Am decis ca grădiniţa să fie obligatorie şi scăderea de la şase la trei ani a vârstei şcolarizării obligatorii începând din 2019'', a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, la o reuniune organizata la Paris si dedicata educaţiei. ''Republica a fost creată în şi prin şcoală, iar şcoala de astăzi formeaza binele nostru comun'', a apreciat seful statului.

Reforma învăţământului preşcolar vine după o serie de iniţiative guvernamentale din domeniul învăţământului precum dublarea numărului claselor din învăţământul primar în zonele defavorizate, modificarea procedurii de admitere în universitate sau reforma examenului de bacalaureat. Începând cu anul 1959, şcoala este obligatorie în Franţa pentru toţi copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani. Scăderea vârstei de şcolarizare este o premieră din 1882.

Majoritatea copiilor francezi intră în sistemul de învăţământ la trei ani. Potrivit ministrului învăţământului, Jean-Michel Blanquer, grădiniţa ''este probabil cel mai puternic instrument de egalitate şi progres social de care dispunem''. O afirmatie bazata pe studii, potrivit carora ''stimularea precoce a copiilor între 0 şi 5 ani contribuie la reuşita şcolară'', iar acest lucru ''este în mod special semnificativ în cazul copiilor proveniţi din familii defavorizate''.

Pentru ca măsura să fie pusă în practică, va fi nevoie de crearea a circa 800 de posturi didactice. Cu un învăţător la 22 de elevi, Franţa are o rată de încadrare mai slabă decât media statelor UE (un învăţător la 13 copii). AGERPRES

×