x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum s-a instalat MAFIA NAPOLETANĂ în Scoţia

Cum s-a instalat MAFIA NAPOLETANĂ în Scoţia

20 Aug 2014   •   19:29
Cum s-a instalat MAFIA NAPOLETANĂ în Scoţia

Oraşul scoţian Aberdeen (foto) a fost identificat ca un fief al mafiei napoletane Camorra, potrivit unui raport al Uniunii Europene, elaborat de centrul de cercetare Transcrime, relatează The Press and Journal.
Gruparea criminală cu baza la Napoli are interese de afaceri în catering, retail alimentar şi sectoare imobiliare în Graniti (Provincia Messina, Sicilia, sudul Italiei), potrivit respectivului studiu. 

Centrul de cercetare Transcrime a descoperit dovezi potrivit cărora Camorra şi alte două grupări de crimă organizată - Ndrangheta, mafia calabreză, şi Mafia Siciliană - desfăşoară operaţiuni în Marea Britanie. 

Proiectul, care a fost finanţat de UE, analizează modul în care principalele grupări de crimă organizată au investit veniturile obţinute din infracţiuni în anumite ţări între 2007 şi 2013. 

'Fieful Camorra este Aberdeen, al treilea cel mai populat oraş din Scoţia, unde controlează serviciile de catering, activităţile publice, de vânzare produse alimentare cu amănuntul şi en-gros şi sectorul imobiliar', se arată în studiu. 

Gruparea Camorra este bănuită că a ucis mai mulţi oameni decât orice altă organizaţie criminală în Europa. 

'Mafia siciliană conduce reţele de jocuri ilegale de noroc în Londra. Ndrangheta este de asemenea prezentă în Londra, în sectorul imobiliar.

'Este bine cunoscut faptul că bande infracţionale în Scoţia folosesc operaţiuni financiare legitime pentru spălarea banilor', a afirmat fostul eurodeputat Struan Stevensonel. 'Dar acestea au fost întotdeauna bande locale, de obicei din Glasgow, unde banii au fost investiţi în companii de taxi şi firme de construcţie /.../ Este absolut uimitor, dar probabil nu ar trebui să fie o surpriză că organizaţia Camorra a identificat locuri ca Aberdeen drept potenţiale paradisuri unde se pot spăla bani', se arată în raport. 'Poliţia scoţiană trebuie să afle dacă aceste constatări din raport sunt adevărate - şi dacă este aşa, este nevoie de o acţiune unilaterală pentru combaterea acestui fenomen. Ar fi de ajutor şi noi legi europene în acest sens', mai spune el.

Raportul identifică de asemenea operaţiuni ale mafia în România, Spania, Portugalia şi Franţa în sectoare precum cel de catering, imobiliar, transport şi agricultură. 

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a afirmat că raportul Transcrime este în curs de analizare de către oficiali de la Bruxelles şi va influenţa noua legislaţie ce urmează a fi elaborată. 

'Comisia intenţionează să ia în considerare rezultatele acestui studiu pentru a avea în vedere măsuri ulterioare ce au ca obiectiv prevenirea infiltrării crimei organizate în economia legală a Uniunii Europene', a afirmat comisarul european. Poliţia din Scoţia a refuzat să comenteze cu privire la acest raport. (Agerpres)

foto: Wikipedia

×