x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrutin legislativ fără câștigător. Impasul politic din Israel se prelungește

Scrutin legislativ fără câștigător. Impasul politic din Israel se prelungește

20 Sep 2019   •   20:00
Scrutin legislativ fără câștigător. Impasul politic din Israel se prelungește

Rezultatele cvasidefinitive ale alegerilor legislative din Israel, publicate vineri de comisia electorală, au confirmat impasul politic, niciunul dintre partidele plasate pe primele două poziţii neputând forma o coaliţie, notează AFP.

Partidul Kahol Lavan, condus de fostul şef al Statului major al armatei Benny Gantz, a obţinut 33 de mandate, faţă de cele 31 ale Likud, formaţiunea premierului în exerciţiu, Benjamin Netanyahu (foto), conform comisiei electorale, care a precizat că rezultatele finale vor fi anunţate miercuri.

Au mai rămas de numărat voturile din 14 secţii, unde au fost semnalate nereguli.

A treia mare formaţiune în urma alegerilor de marţi este Lista Arabă Unită, care a obţinut 13 mandate, cu patru mai multe decât cele ale partidului ultrareligios sefard Shass.

Partidul ultrareligios aşkenaz Yaadout Hatorah a obţinut opt mandate, la fel ca formaţiunea ultranaţionalistă Israel Beiteinou, a fostului ministru Avigdor Lieberman.

Premierul în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, a cărui carieră politică este în joc, i-a cerut joi rivalului său Benny Gantz să formeze un guvern de uniune naţională, dar Gantz a răspuns că, pentru depăşirea impasului politic, doreşte la rândul său un astfel de guvern, dar în fruntea căruia să se afle el.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin, care trebuie să încredinţeze misiunea de formare a guvernului ales după consultarea tuturor partidelor parlamentare, va începe duminică primele discuţii cu acestea.

AGERPRES

 

×