x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful diplomației europene se întoarce cu mâinile goale de la Ankara

Șeful diplomației europene se întoarce cu mâinile goale de la Ankara

04 Mar 2020   •   22:10
Șeful diplomației europene se întoarce cu mâinile goale de la Ankara
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Blocul comunitar poate lucra cu Turcia pentru a rezolva conflictul din Siria, a afirmat, astăzi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell (foto), după discuţiile avute cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Diplomatul european a avertizat însă că decizia Ankarei de a-şi deschide graniţele cu Europa subminează încrederea între cele două părţi, scrie Reuters.

Concomitent, Borrell le-a transmis liderilor turci că situaţia de la graniţa cu Grecia este inacceptabilă şi Turcia nu ar trebui să încurajeze imigranţii să se deplaseze în continuare către frontiera cu statele UE.

„Acţiunile unilaterale ale Turciei sunt un obstacol în dezvoltarea unor relaţii de încredere necesare astăzi mai mult ca oricând. Viaţa oamenilor nu poate fi pusă în pericol”, precizează Borrell într-un mesaj postat pe Twitter, după două zile de discuţii la Ankara cu liderii turci.

Borell a abordat discuția privind asistenţa acordată în continuare de UE pentru a ajuta Turcia să gestioneze „provocările care decurg din situaţia în Siria”, după cum susține blocul comunitar într-un comunitar. UE se aşteaptă ca Ankara să îşi „îndeplinească obligaţiile”,  în cadrul acordului UE-Turcia din 2016, mai precizează documentul.

Negociată în mare grabă de europeni, preocupați să pună capăt cu orice preț unei crize în care peste un milion de imigranți pătrunseseră în Europa cu numai un an înainte, o înțelegere între UE și Turcia a intrat în vigoare, la 1 iunie 2016. Potrivit acordului, Bruxellesul se angaja să plătească Ankarei 6 miliarde de euro, să acorde celor 82 de milioane de cetățeni turci dreptul de a călători fără viză în spațiul blocului comunitar și, de asemenea, să reia negocierile de aderare a Turciei la UE. În schimb, turcii se angajau să oprească valul de imigranți spre Europa și să-i ia înapoi pe imigranții și refugiații care au ajuns ilegal în Grecia de pe teritoriul Turciei.

Peste 10.000 de migranţi au încercat să treacă frontiera, începând de vinerea trecută, când Turcia a anunțat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE, menit să limiteze afluxul de imigranţi în Europa.

 

×
Subiecte în articol: josep borrell