x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatism: Situație explozivă în Catalonia

Separatism: Situație explozivă în Catalonia

21 Mai 2018   •   18:59
Separatism: Situație explozivă în Catalonia

Guvernul de la Madrid a calificat drept „provocare” desemnarea în noul executiv catalan, de către preşedintele acestuia, Quim Torra, a patru consilieri aflaţi în arest preventiv sau fugiţi în exil, pentru a-i scăpa de justiţia spaniolă.

Printr-un comunicat, guvernul spaniol a apreciat că aceste nominalizări discreditează dorinţa de dialog exprimată săptămâna trecută de Quim Torra, într-o scrisoare adresată premierului Mariano Rajoy, şi arată că această voinţă „nu este sinceră”. Madridul precizeză că această dorinţă a durat mai puţin de 24 de ore şi califică propunerea noilor consilieri drept „o nouă provocare, deoarece mai mulţi dintre ei sunt urmăriţi de justiţie sau în situaţia de arest preventiv”. Guvernul spaniol mai subliniază că „va analiza viabilitatea” noului executiv catalan, „date fiind circumstanţele personale ale unora dintre cei desemnaţi”. Noul preşedinte al Cataloniei a format sâmbătă un guvern regional, cuprinzând doi foşti miniştri încarceraţi şi alţi doi exilaţi, după tentativa de secesiune de Spania. Separatistul Torra, învestit recent, a publicat un decret prin care numeşte membrii noului executiv catalan, dar formarea acestui guvern ar putea fi blocată de Madrid.

 

Guvernul spaniol păstrează tutela asupra Cataloniei, impusă la 27 octombrie 2017, în urma unei declaraţii de independenţă, rămasă fără urmări.

 

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, nu-l vede cu ochi buni pe noul șef al executivului catalan.

 

 

×