x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shinzo Abe la Bucuresti: Prima vizită in Romania a unui prim-ministru japonez

Shinzo Abe la Bucuresti: Prima vizită in Romania a unui prim-ministru japonez

16 Ian 2018   •   07:05
Shinzo Abe la Bucuresti: Prima vizită in Romania a unui prim-ministru japonez

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar nipon o întreprinde la Bucureşti.

 

Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi vine în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre cele doua tari. La Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care preşedintele Iohannis îl va oferi în onoarea oaspetelui sau, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Premierul Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.

''Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională'', declara şeful Executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european. Abe este însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.

Reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten a fost în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei. Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi s-a aflat in delegatia premierului în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria.

În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.  ''Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată'', a Abe cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.

Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. Cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China. AGERPRES

×