x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shinzo Abe vrea să abordeze chestiunea răpirilor de cetățeni japonezi de către Coreea de Nord la summitul cu Trump

Shinzo Abe vrea să abordeze chestiunea răpirilor de cetățeni japonezi de către Coreea de Nord la summitul cu Trump

30 Mar 2018   •   11:06
Shinzo Abe vrea să abordeze chestiunea răpirilor de cetățeni japonezi de către Coreea de Nord la summitul cu Trump

Prim-ministrul Shinzo Abe a anunţat vineri că va explica poziţia Japoniei în legătură cu răpirile de cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord în timpul unei întâlniri cu Donald Trump, înaintea summitului planificat de preşedintele Statelor Unite cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează Reuters. 
     
Guvernul Japoniei este preocupat că acest subiect, ce produce emoţie în ţară şi care pentru Abe a devenit o chestiune-cheie în timpul carierei sale politice, se va afla pe plan secundar după problemele nucleară şi legată de rachete la summitul SUA-Coreea de Nord. 
     
"Am de gând sa vizitez Statele Unite luna viitoare şi voi avea un summit cu preşedintele Trump unde vom discuta despre situaţia în legătură cu Coreea de Nord", a declarat Abe. 
     
"În special, aş dori să explic poziţia Japoniei cu privire la chestiunea răpirilor", a spus el, în timpul unei întâlniri cu membri ai familiilor celor răpiţi de Coreea de Nord în urmă cu zeci de ani. 
     
Coreea de Nord a admis în 2002 că a răpit 13 japonezi în anii 1970 şi 1980 pentru a-i antrena ca spioni, iar cinci dintre ei s-au întors în Japonia. Tokyo suspectează că ar fi fost răpiţi câteva sute. 
     
Kim Jong Un s-a întâlnit cu preşedintele Xi Jinping în China în această săptămână, prima sa deplasare în străinătate de când a devenit liderul Coreei de Nord în 2011. 
     
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in urmează să se întâlnească cu Kim Jong Un pe 27 aprilie, urmând după aceea un summit planificat cu Trump în mai, pentru a încerca rezolvarea crizei asupra programelor Phenianului nuclear şi de rachete. 
     
Tokyo vrea să se asigure că Trump nu face o înţelegere cu Phenianul ce ar proteja teritoriul continental al SUA, dar ar lăsa Japonia vulnerabilă. 
     
Oficiali japonezi, inclusiv Abe, au lăsat deschisă posibilitatea ca Abe să poată purta discuţii cu Kim Jong Un, concentrate asupra răpirilor, deşi experţi diplomatici afirmă că acest lucru ar fi posibil abia după ce se va vedea cum s-au desfăşurat celelalte summituri. 
     
"Problemele rachetelor şi cea nucleară trebuie negociate de părţile vizate, în special între Statele Unite şi Coreea de Nord", a declarat un fost diplomat japonez sub acoperirea anonimatului. "Trebuie să negociem asupra aspectelor bilaterale şi răpirile sunt principalul lucru", a adăugat el.

AGERPRES

×