x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Silvio, un fel de Ceauşescu"

"Silvio, un fel de Ceauşescu"

de Carmen Plesa    |    18 Mar 2010   •   00:00
"Silvio, un fel de Ceauşescu"
Sursa foto: Alessia Pierdomenico/Reuters

În prag de alegeri regionale şi în plină anchetă judiciară, premierul italian se laudă într-o carte de tip "omagiu".
"Vă rugăm, nu ne abandonaţi, faceţi-vă o clonă, dacă e posibil."
Acesta este doar unul dintre cele 50.000 de mesaje pe care premierul Silvio Berlusconi se laudă că le-a primit după atacul suferit în iarnă, şi pe care le-a adunat într-o carte de tip "omagiu", pe care a scos-o la propria editură. Pentru 15 euro, în prag de alegeri regionale la italieni, cititorii pot afla cât de tare au fost afectaţi oamenii de suferinţa lui Berlusconi, umplut de sânge de un bărbat care l-a lovit cu o figurină.

Şi, bineînţeles, se pot asigura, din rândurile cărţii, că Italia va ieşi din criză şi că premierul şi partidul său sunt salvarea poporului din Peninsulă. "Cărticica albă a lui Silvio Ceauşescu" - a tras concluzia despre "capodoperă" La Repubblica, unul dintre puţinele ziare care nu sunt în tabăra puterii.

Berlusconi spune că s-a gândit să publice o parte din miile de mesaje de susţinere primite, în semn de mulţumire pentru expeditorii lor. Expeditori afectaţi profund, dacă e să ne luăm după ce au scris - că au plâns şi i-a durut sufletul ca şi cum ar fi fost loviţi propriii părinţi şi ar părăsi Italia dacă n-ar mai fi Berlusconi.

"Văzându-te acoperit de sânge, soţia mea a început să-şi smulgă părul din cap şi să ţipe: «Sfântă Fecioară, salvează-l pe Silvio»", a scris alt admirator. "Mare Silvio, nu te vor putea doborî nici cu kriptonită", este un alt mesaj, care face referire la substanţa care-l anihila până şi pe Superman.

Cartea se numeşte "Dragostea învinge întotdeauna invidia şi ura". Titlul pe care premierul l-a împrumutat şi pentru manifestaţia pe care o organizează în această sâmbătă, la Roma, şi la care speră să apară cel puţin jumătate de milion de italieni, care să-l aclame.

ANCHETAT
Berlusconi chiar are nevoie de susţinere în aceste zile, când este anchetat de magistraţii din Trani pentru că a încercat să blocheze difuzarea unui talk-show al RAI. Pentru a scoate emisiunea din grila de programe, Berlusconi a încercat să influenţeze Agcom, autoritatea italiană pentru comunicaţii (un organism cu atribuţii similare CNA din România).

Potrivit presei italiene, în convorbirile cu unul dintre comisarii Agcom, premierul îi spune acestuia că trebuie să facă totul pentru ca emisiunea să fie oprită. Ba chiar fac împreună calcule despre câte voturi ar putea strânge de la ceilalţi comisari ai Agcom.

"Fă un mare scandal, fă declaraţii publice de genul «această autoritate îmi face greaţă, mi-e ruşine că lucrez pentru o asemenea autoritate care nu decide nimic»", îi sugera Berlusconi reprezentantului Agcom la telefon, pentru cazul în care n-ar fi existat destule voturi pentru oprirea emisiunii. Ministerul Justiţiei a trimis o comisie de inspectori care să ancheteze, la rândul lor, activitatea magistraţilor care-l anchetează pe Berlusconi.

×
Subiecte în articol: externe