x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Singapore: O musulmană, prima femeie la conducerea ţării

Singapore: O musulmană, prima femeie la conducerea ţării

13 Sep 2017   •   14:12
Singapore: O musulmană, prima femeie la conducerea ţării

Halimah Yacob, o musulmană din rândul minorităţii malay a devenit miercuri prima femeie care devine preşedintele statului Singapore, un eveniment contestat de unii critici care au denunţat ascensiunea în această funcţie onorifică fără organizarea unor alegeri, relatează AFP. 

Halimah Yacob, fost preşedinte al Parlamentului, fiind şi în acest caz prima femeie care a deţinut respectiva funcţie, a ocupat automat funcţia supremă în stat după ce doi potenţiali rivali au fost eliminaţi deoarece nu îndeplineau toate criteriile cerute, potrivit autorităţilor. 

'Unul dintre criterii prevede că în cazul candidaţilor care vin din sectorul privat aceştia trebuie să justifice trei ani de activitate la conducerea unei întreprinderi care să aibă un capital de cel puţin 500 milioane de dolari singaporezi (310 milioane de euro), ceea ce nu a fost cazul celor doi potenţiali rivali. 

Halimah Yacob, 63 de ani, a fost aleasă la conducerea Parlamentului în 2013. Ea a demisionat în august pentru a se lansa în cursa pentru prezidenţiale. 

Şeful executivului este premierul Lee Hsien Loong, membru al Partidului Acţiunii Populare (PAP) la putere din 1959. 

Este prima dată de asemenea când preşedinţia a fost acordată unui membru al comunităţii malay în urma unei reforme a Constituţiei în 2016 ce a vizat garantarea dreptului reprezentanţilor diferitelor comunităţi etnice de a candida la conducerea statului. Comunitatea chineză este etnia majoritară. 

În schimb, nu este pentru prima dată în Singapore, ţară bogată în care libertatea de expresie este strâns controlată, când candidaţii la prezidenţiale sunt descalificaţi, făcând inutilă organizarea unui scrutin. 

Anunţarea numirii lui Halimah Yacob a provocat critici pe reţele de socializare. Ultimul reprezentant al minorităţii malay care a deţinut funcţia de preşedinte al Singapore a fost Yusof Ishak, între 1965 şi 1970, în primii ani de la independenţa arhipelagului. 

Halimah Yacob, mamă a cinci copii, va fi învestită joi în funcţia de preşedinte al ţării pentru un mandat de şase ani. AGERPRES

×