x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Bombardament american asupra unui convoi pro-regim, în apropiere de Iordania

Siria: Bombardament american asupra unui convoi pro-regim, în apropiere de Iordania

19 Mai 2017   •   13:44
Siria: Bombardament american asupra unui convoi pro-regim, în apropiere de Iordania

Un convoi legat de regimul sirian a fost bombardat joi de Statele Unite, în apropiere de frontiera iordaniană, la şase săptămâni după primele lovituri ale administraţiei Trump, Washingtonul asigurând însă că nu încearcă să se implice în războiul civil din această ţară, transmite AFP.

În paralel, în centrul Siriei, jihadiştii din gruparea Stat Islamic (SI) au efectuat un nou atac sângeros, soldat cu peste 50 de morţi, din care jumătate membri ai miliţiilor pro-regim. 

Aceste ultime evoluţii intervin pe fondul desfăşurării, începând de marţi, la Geneva, a noi convorbiri de pace sub egida ONU între reprezentanţi ai regimului şi opoziţie, care au acceptat să formeze un comitet de experţi asupra Constituţiei. 

"Coaliţia a lovit forţe pro-regim (...) care reprezentau o ameninţare pentru forţele americane şi aliate (siriene) la Al-Tanf", în apropiere de frontiera iordaniană, a declarat colonelul Ryan Dillon, un purtător de cuvânt militar al coaliţiei antijihadiste comandate de Washington. 

Un alt responsabil american a precizat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că forţele pro-regim lovite erau "probabil" miliţii şiite, fără a fi mai precis asupra identităţii acestora. 

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, opt oameni, "majoritatea nefiind sirieni", au fost ucişi în această lovitură. 

În schimb, regimul de la Damasc nu a confirmat joi seara atacul american. 

Secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis, a asigurat că Statele Unite nu încearcă să "îşi crească rolul" în războiul civil, dar îşi vor apăra trupele dacă acestea sunt ameninţate. 

SUA şi coaliţia nu bombardează forţele legate de regimul sirian, cu excepţia atacului asupra bazei aeriene Shayrat, de la începutul lui aprilie, decis de preşedintele Donald Trump după un atac chimic imputat regimului de la Damasc. AGERPRES

×