x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria se aşteaptă la un atac 'în orice moment'

Siria se aşteaptă la un atac 'în orice moment'

31 Aug 2013   •   13:56
Siria se aşteaptă la un atac 'în orice moment'

Siria se aşteaptă 'în orice moment' la un atac occidental împotriva teritoriului său, a declarat sâmbătă pentru AFP un înalt responsabil al serviciilor siriene de securitate.

'Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem gata să ripostăm de asemenea în orice moment', a subliniat responsabilul citat.

'Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile de care dispunem', a mai afirmat acesta, insistând că o 'agresiune /occidentală n.red.AFP/ nejustificată nu va rămâne fără ripostă'.

Responsabilul sirian a atras totodată atenţia că 'opinia publică este împotriva' Statelor Unite ale Americii şi a ţărilor occidentale care vor să lanseze un atac militar împotriva Siriei şi că susţinătorii intervenţiei apără 'o cauză greşită, care nu are nimic de-a face nici cu etica, nici cu dreptul internaţional'. 'Este vorba de o agresiune internaţională nejustificată', a conchis el.

SUA şi Franţa se pregătesc pentru o acţiune militară limitată împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi 1000 de adulţi într-un atac cu gaz toxic survenit săptămâna trecută în apropiere de Damasc, menţionează France Presse. O echipă de experţi ai ONU, cu misiunea de a ancheta acuzaţiile de atac chimic, a plecat sâmbătă dimineaţa din Siria, după ce au prelevat probe de pe teren. Analiza acestor eşantioane ar putea dura mai multe săptămâni, dar experţii urmează să-i transmită rapid observaţiile secretarului general al ONU Ban Ki-moon, la New York.

Regimul sirian a respins anticipat orice 'raport părtinitor' al misiunii de experţi al ONU, în timp ce preşedintele american Barack Obama a condamnat 'neputinţa' Consiliului de Securitate al ONU, care nu a reuşit să vorbească pe o singură voce de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, conflict soldat până în prezent cu peste 100.000 de morţi.

În condiţiile în care parlamentul britanic a respins o intervenţie militară şi în faţa impasului din cadrul ONU, Washingtonul a indicat că poate conta pe aliaţi ca Franţa, Liga Arabă şi Australia, în vederea unei acţiuni 'limitate' în Siria. Deşi a afirmat că nu a luat încă decizia 'finală', Obama a evocat o asemenea acţiune, dând asigurări că nu se prevede o intervenţie cu 'soldaţi desfăşuraţi la sol şi o campanie îndelungată'.

Sâmbătă, la Damasc străzile erau mai curând goale, iar locuitorii încercau să-şi facă provizii de carburant pentru generatoarele electrice, în cazul unor lovituri. Într-o înregistrare video difuzată pe internet, opoziţia siriană i-a îndemnat pe locuitori să ia măsuri de precauţie pentru a 'depăşi dificultăţile din următoarele zile': să-şi facă provizii de lumânări şi apă potabilă şi să se doteze cu truse de prim ajutor.


×
Subiecte în articol: siria atac razboi occident