x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria trimite trupe în nordul țării pentru a se opune agresiunii Turciei

Siria trimite trupe în nordul țării pentru a se opune agresiunii Turciei

14 Oct 2019   •   10:49
Siria trimite trupe în nordul țării pentru a se opune agresiunii Turciei

Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în confruntarea cu agresiunea Turciei care desfăşoară acolo, de cinci zile, o ofensivă împotriva miliţiei kurde, a anunţat agenţia de presă de stat Sana.
Un responsabil kurd, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a anunţat negocieri între administraţia semiautonomă kurdă şi guvernul sirian. "Toate opţiunile sunt studiate împotriva ofensivei Turciei, guvernul (de la Damasc) trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru a face faţă agresiunii", a precizat acesta.

Începând de miercuri, Turcia şi aliaţii săi sirieni desfăşoară în nordul Siriei o ofensivă pentru a îndepărta de la frontieră principala miliţie kurdă siriană, Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

La sfârşitul anului 2018, când Ankara a ameninţat deja că va lansa o operaţiune împotriva forţelor kurde în Siria, YPG a cerut armatei să se desfăşoare în vecinătatea oraşului Minbej (nord), anunţând propria lor retragere din zonă.
Mult timp marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul ţării, după declanşarea conflictului în 2011. Damascul refuză însă această autonomie şi în trecut puterea i-a numit chiar trădători pe combatanţii minorităţii pentru alianţa lor cu Washingtonul, în cadrul luptei antijihadiste.

Temându-se de o ofensivă turcă, kurzii au început deja discuţii cu Damascul anul trecut asupra viitorului regiunilor lor, dar aceste negocieri au rămas fără urmări.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria turcia kurzi