x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație DEZASTRUOASĂ în Turcia. Inflația ajunge la niveluri astronomice

Situație DEZASTRUOASĂ în Turcia. Inflația ajunge la niveluri astronomice

03 Ian 2022   •   14:21
Situație DEZASTRUOASĂ în Turcia. Inflația ajunge la niveluri astronomice

Inflația în Turcia a urcat la 36,08% în decembrie 2021, de la 21% în luna anterioară, scrie Reuters. Transportul s-a scumpit cu 53,66%, iar alimentele cu 43,8%. 

Lira turcească s-a depreciat astfel cu 44% faţă de dolar. Cotația de astăzi este de 13,6 lire/dolar, după ce anterior se depreciase la 13,92 lire/dolar.
"Datele reflectă cercul vicios al inflaţiei ridicate, determinate de majorarea cererii. Tendinţa este periculoasă deoarece Banca Centrală a Turciei a indicat că presiunea asupra preţurilor este determinată de constrângerile legate de aprovizionare şi nu poate lua măsuri pe acest segment. Ratele dobânzilor trebuie majorate imediat în mod agresiv. Până în martie 2022 rata inflaţiei ar putea ajunge la 40-50%", spune Ozlem Derici Sengul, partener la compania Spinn Consulting din Istanbul.

Situația gravă în care se află moneda Turciei este provocată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan care vrea scăderea ratelor dobânzilor. Din septembrie 2021, Banca Centrală a Turciei a redus rata la 14%.

Este de așteptat ca executivul să aprobe creşteri salariale de peste 25% pentru funcţionari şi pensionari.

×
Subiecte în articol: lira turceasca inflatie turcia erdogan