x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovacia: Victorie absolută a social-democraţilor

Slovacia: Victorie absolută a social-democraţilor

de Marina Constantinoiu    |    11 Mar 2012   •   21:00
Slovacia: Victorie absolută a social-democraţilor

Pentru prima oara de la declararea independentei acestei tari cu 5,4 mili­oane de locuitori (dupa impartirea in doua, in 1993, fara conflicte, a Cehoslovaciei), majoritatea absoluta in Parlamentul slovac va fi detinuta de un singur partid: social-democratii fostului premier Robert Fico.

Astfel, partidul social-democrat Smer-SD a obtinut 44,41% dintre voturi si va detine 83 de deputati din totalul de 150 din Parlament, potri­vit AFP. In Parlamentul monocame­ral slovac vor mai fi reprezentate alte cinci partide: crestin-democratii KDH si noul partid al "Oamenilor obisnuiti" vor avea fiecare cate 16 de­putati. Partidul minoritatii ma­ghia­re Most-Hid va avea 13, iar SDKU-DS al actualului premier, Iveta Radicova, dar si Partidul Liberal SaS vor avea cate 11 mandate. Alegerile anti­ci­­pate de sambata au fost declansate dupa ce fostul Guvern si-a depus mandatul in luna octombrie, pe fondul crizei datoriilor din zona euro. Ana­listul economic slovac Juraj Kar­pis crede ca noul Executiv are o misi­u­ne grea in fata: "Pusculita statului e cam goala si fara reduceri de cheltuieli bugetare sau cresteri de taxe, Slovacia risca sa ajunga in grupul indatoratilor din zona euro. Economiile nu sunt foarte populare, iar marirea taxelor risca sa alieneze mediul de afa­ceri, cand Slovacia are nevoie de noi locuri de munca", relateaza Rador. Prezentandu-se ca proeuropean si aparator al avantajelor sociale ale slovacilor, Fico doreste suprimarea taxei unice de 19 la suta pentru a creste impozitarea la 25 la suta pentru cei ale caror venituri anuale depasesc 33.000 de euro. Smer-SD a castigat puncte promitand noi impozite pentru cei bogati.

Campania electorala a partidelor de centru-dreapta a fost afectata de un caz de coruptie izbucnit in decembrie. Postat pe Internet de un ano­nim, un dosar numit "Gorila" a dez­va­luit legaturi stranse intre lideri po­li­tici si cei ai grupului de investitii Penta, datorita unor interceptari rea­li­­zate intr-un apartament din Bra­tis­la­va de Serviciile de informatii (SIS), in 2005-2006, cand prim-mi­nis­­tru era actualul ministru de Ex­ter­ne, Mi­ku­las Dzurinda, liderul SDKU-DS.

×
Subiecte în articol: slovacia