x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șocant! În loc să se scufunde, un arhipelag din Pacific îşi măreşte suprafaţa

Șocant! În loc să se scufunde, un arhipelag din Pacific îşi măreşte suprafaţa

09 Feb 2018   •   17:07
Șocant! În loc să se scufunde, un arhipelag din Pacific îşi măreşte suprafaţa

Arhipelagul Tuvalu, o mică naţiune insulară din Pacific considerată multă vreme condamnată la dispariţie din cauza încălzirii climatice, şi-a mărit de fapt teritoriul în ultimii ani, potrivit unui nou studiu dat publicităţii vineri, relatează AFP.

Universitatea din Auckland a analizat în detaliu schimbările din geografia celor nouă atoli de corali care formează arhipelagul Tuvalu, precum şi cele 101 insule, între 1971 şi 2014, folosindu-se de fotografii aeriene şi de imagini din satelit.

În timpul acestei perioade, opt atoli şi trei sferturi din insule s-au mărit. Suprafaţa terestră s-a mărit cu 2,9%, chiar în contextul în care nivelul mării a crescut în regiune de două ori mai mult decât media mondială.

Potrivit lui Paul Kench, coautor al studiului apărut în revista Nature Communications, acest lucru contrazice ideea că insulele de joasă altitudine vor fi înghiţite de apele în creştere din cauza încălzirii climatice.

"Avem tendinţa de a vedea atolii din Pacific ca pe nişte suprafeţe statice care vor fi pur şi simplu inundate de creşterea nivelului mării, dar există din ce în ce mai multe probe că aceste insule sunt dinamice din punct de vedere geologic şi într-un proces constant de schimbare", a declarat el.

"Concluziile studiului nostru pot părea că ne contrazic intuiţiile, având în vedere că nivelul mării creşte în regiune de 50 de ani, dar schimbarea dominantă în Tuvalu în această perioadă este expansiunea, nu eroziunea", a adăugat Kench.

Factori precum orientarea valurilor şi sedimentele aduse în timpul furtunilor pot compensa eroziunea provocată de creşterea apelor.

Cu toate că schimbarea climatică rămâne o ameninţare majoră pentru aceste insule, scriu autorii, trebuie totuşi regândit răspunsul acestor ţări la problema în cauză. Autorităţile insulelor din Pacific trebuie să se gândească la viitorul lor pe termen lung în loc să ia în considerare emigrarea locuitorilor lor către ţări ca Australia sau Noua Zeelandă, au adăugat cercetătorii.

"Pe baza acestui studiu, noi proiectăm o traiectorie semnificativ diferită pentru Tuvalu în secolul următor decât cea care este luată în general în calcul", a adăugat cercetătorul.

"Recunoaştem faptul că o zonă este considerată sau nu locuibilă în funcţie de mai mulţi factori, dar pierderea de terenuri nu ar trebui să fie cauza unei scăderi forţate a populaţiei din Tuvalu", a mai spus el.AGERPRES

×
Subiecte în articol: arhipelag pacific marit