x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şoferii aflaţi în alt stat membru UE nu mai scapă de amenda de circulaţie!

Şoferii aflaţi în alt stat membru UE nu mai scapă de amenda de circulaţie!

de Istvan Deak    |    12 Feb 2015   •   11:16
Şoferii aflaţi în alt stat membru UE nu mai scapă de amenda de circulaţie!

Parlamentul European a adoptat miercuri regulile actualizate referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracţiunile rutiere, informează Biroul Parlamentului European.

Şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă.

Regulile adoptate vor asigura un tratament egal aplicat şoferilor şi o îmbunătăţire a siguranţei rutiere. Ele se vor aplica şi în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, în următorii doi ani, potrivit sursei citate.

Scopul adoptării acestor reguli este de a se atinge obiectivul UE de a diminua cu până la jumătate numărul deceselor care se petrec pe şosele. “Desigur că pentru cetăţeni nu este o bucurie să primească o notificare privind o infracţiune rutieră, dar trebuie să aprecieze că toată lumea va fi tratată egal în UE, indiferent unde este înregistrat automobilul”, a declarat raportorul Ines Ayala Sender (din grupul S&D, eurodeputat spaniol).
“Directiva s-a dovedit deja un pas foarte eficient înainte pentru a combate impunitatea pe şoselele din UE. Şoferii străini vor fi mai atenţi acum, ştiind că pot primi notificări privind orice infracţiune rutieră pe care o comit în străinătate”, a adăugat ea.

Noua baza legală aprobată
Modificările aprobate de Parlament asigură (siguranţa rutieră) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei, care a stabilit că anterioara bază legală (cooperarea poliţei) nu era corectă.
Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca sunt incluse
Directiva anterioară nu se aplică în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, dar schimbarea bazei legale le obligă să transpună noua directivă în legislaţiile lor naţionale în termen de doi ani de la intrarea ei în vigoare.

Infracţiunile care fac obiectul amenzilor transfrontaliere
Regulile privind schimbul transfrontalier de date guvernează modul în care statele membre UE schimbă între ele informaţii din registrele auto naţionale pentru a găsi şoferii pasibili de amenzi pentru următoarele infracţiuni transfrontaliere:
• Depăşirea vitezei
• Lipsa centurii de siguranţă
• Trecerea pe roşu
• Condusul sub influenţa alcoolului
• Condusul sub influenţa drogurilor
• Motociclişti care nu poartă casca de protecţie
• Folosirea unei benzi interzise
• Utilizarea ilegală a telefonului mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare, în timpul condusului

Ce urmează
Acordul are nevoie de aprobarea formală a Consiliului de Miniştri. Regulile prezente rămân în vigoare până la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale înainte ca noua directivă să intre în vigoare.

×