x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soyuz MS-08 a plecat spre ISS având la bord mingea cu care se va juca la CM de Fotbal din Rusia

Soyuz MS-08 a plecat spre ISS având la bord mingea cu care se va juca la CM de Fotbal din Rusia

21 Mar 2018   •   21:15
Soyuz MS-08 a plecat spre ISS având la bord mingea cu care se va juca la CM de Fotbal din Rusia

Nava spaţială rusă Soyuz MS-08, cu trei membri la bord şi balonul oficial cu care se va juca la Cupa Mondială de Fotbal din Rusia, a fost lansată miercuri seară de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, având ca destinaţie Staţia Spaţială Internaţională (ISS) relatează EFE. 

Soyuz MS-08 a decolat la ora prevăzută 20:44 (17:44 GMT), cu ajutorul rachetei propulsoare Soyuz-FG şi se va cupla la platforma orbitală peste două zile. 

Cosmonauţii duc în spaţiu o încărcătură specială: balonul oficial al Cupei Mondiale din Rusia şi mascota turneului care va începe la 14 iunie, lupul Zabivaka. 

Din echipaj fac parte rusul Oleg Artemiev, comandantul echipajului, şi astronauţii NASA, Andrew Feustel şi Richard Arnold. Soyuz MS-08 se va cupla vineri la ora 22:41 (19:41 GMT) la SSI, ai cărei membri sunt interesaţi de desfăşurarea Cupei Mondiale de fotbal. 

Pe platforma orbitală îi aşteaptă rusul Anton Shkaplerov, americanul Scott Tingle şi japonezul Norishige Kanai. 

Artemiev a declarat că mingea aflată la bordul navei şi care călătoreşte în spaţiu este "probabil" cea care va fi folosită în partida de deschidere dintre Rusia şi Arabia Saudită. El a precizat că balonul se va întoarce pe Pământ în mai, împreună cu colegul său Anton Shkaplerov, aflat pe SSI din decembrie anul trecut. 

Nu este prima dată când cosmonauţii promovează Mondialul din Rusia, având în vedere că în octombrie 2014 ei au prezentat pe platforma spaţială logoul Cupei Mondiale de Fotbal. 

Prezentarea a fost transmisă de televiziunile internaţionale în direct şi a fost urmărită pe Pământ de fostul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter.AGERPRES

×